latinica  ћирилица
20/05/2019 |  13:19 ⇒ 13:22 | Autor: SRNA

Prvo "pomjerili" Srbe u Ustavu, pa krenuli u nezavisnost

U Hrvatskoj se obilježava 29 godina od referenduma o samostalnosti, u kojem se 93 odsto birača izjasnilo da želi nezavisnu državu, i to po novom ustavu, u kojem su Srbi prestali biti narod i postali nacionalna manjina.
Zagreb - Foto: Wikipedia
ZagrebFoto: Wikipedia

U Ustavu SR Hrvatske iz 1974. godine navodi se da je "SR Hrvatska nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koji u njoj žive".

Međutim, u Ustavu Hrvatske, koji je 1990. godine pisao tada vladajući HDZ, unesene su izmjene.

- Republika Hrvatska ustanovljava se kao nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika drugih naroda i manjina, koji su njeni državljani: Srba, Muslimana, Slovenaca, Čeha, Slovaka, Italijana, Mađara, Јevreja i drugih, kojima se garantuje ravnopravnost sa građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava - navedeno je u Ustavu.

Srbi nisu željeli da prihvate referendum i žive u državi u kojoj su im oduzeta istorijska prava i u kojoj su svrstani među "druge narode i manjine", među kojima su bili i oni koji su tada činili zanemarljiv broj stanovnika Hrvatske.

Na taj način, Srbi su kao istorijski narod na području današnje Hrvatske, koji je, osim toga, preživio genocid u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, prebačeni među "ostale".

Hrvatski mediji puni su ovih dana napisa o referendumu o nezavisnosti, podsjećajući na poruku prvog predsjednika te zemlje Franje Tuđmana da "Hrvatskoj više niko neće propisivati šta da radi i kako da se ponaša".

Tadašnji savezni premijer Ante Marković usprotivio se u Hrvatskom saboru referendumu i pozvao poslanike da ne proglašavaju nezavisnost, ali je bio odbijen.

Referendum o samostalnosti, koji su sproveli HDZ i njegovi finansijeri iz ustaške emigracije, te izbacivanje Srba kao naroda iz Ustava Hrvatske doveli su do oružanih sukoba i stradanja.

Plan hrvatskih desničara za rješavanje "srpskog pitanja" u Hrvatskoj, koji je započeo ustaški poglavnik Ante Pavelić 1941. godine završio je Tuđman - prvo su Srbi prestali da budu narod voljom njegove vlasti, zatim su proglašeni za pobunjenike i agresore, da bi u akcijama "Bljesak" i "Oluja" bili protjerani.

Danas Srbi u samostalnoj Hrvatskoj, prema posljednjem popisu, broje jedva tri odsto stanovništva.