latinica  ћирилица
20/05/2019 |  15:14 ⇒ 15:20 | Autor: SRNA

"Otac na službenom putu" - jedini iz SFRЈ nagrađen Zlatnom palmom (FOTO)

Na današnji dan 1985. godine film "Otac na službenom putu" Emira Kusturice osvojio je Zlatnu palmu na Kanskom festivalu - bila je to prva Palma u istoriji jugoslovenske kinematografije.
Otac na službenom putu (foto: imdb.com) -
Otac na službenom putu (foto: imdb.com)

Ovaj film /scenario Abdulah Sidran i Emir Kusturica/, u kojem su glavne uloge igrali Predrag Miki Manojlović, Mirjana Karanović i Moreno Debartoli, proglašen je najboljim ostvarenjem Kanskog festivala prema mišljenju žirija, kojem je predsjedavao veliki filmski sineasta Miloš Forman.

Prije i poslije toga, filmski autori iz, inače odlične, filmske produkcije bivše Јugoslavije, nisu ispjeli da osvoje još neku "Zlatnu palmu", mada joj je 1967. godine bio blizu Aleksandar Petrović sa filmom "Skupljači perja".

Ali, iz nikada do kraja neobjašnjenih pobuda, na tom festivalu nije dodijeljena Zlatna palma, pa je Petrović osvojio samo Veliki gran-pri žirija, kao najveću nagradu koja je tada dodijeljena.

Otac na službenom putu (foto: festival-cannes.com / DR)

Kusturica će još jednom osvojiti Zlatnu palmu, i to deset godina kasnije / 1995/ za "Andergraund" /scenario Dušan Kovačević i Emir Kusturica/, u kojem glavne uloge igraju Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski i Mirjana Јoković.

U vrijeme Јugoslavije Kusturica je u Kanu 1989. godine dobio i priznanje za najbolju režiju za film "Dom za vješanje" /scenario Goran Mihić/, sa Davorom Dujmovićem, Borom Todorovićem, Ljubicom Adžović u glavnim ulogama.

Kusturica je u glavnom takmičarskom programu Kana promovisao i filmove - "Život je čudo", "Zavet" i "Maradona".

Јedan broj filmskih sajtova uvrstio je "Andergraund" među tri najkvalitetnija dobitnika kanske Zlatne palme, uz "Prisluškivanje" Frensisa Forda Kopole i film "Padre padrone" Paola i Vitorija Tavijanija.