latinica  ћирилица
20/05/2019 |  15:28 | Autor: SRNA

Austrijanci protjerali ustaše

Hrvat koji je na Blajburgu podigao ruku za fašistički i ustaški pozdrav i uviknuo "Zig hajl!" provešće u austrijskom zatvoru nekoliko sedmica, platiće kaznu od 4.000 do 5.000 evra i više neće moći da uđe u Austriju.

Lice, kojem ni austrijski ni hrvatski mediji ne navode ime, osim da je iz okoline Varaždina, munjevito je izdvojeno iz mase okupljenih, povodom obilježavanja godišnjice ubijenih ustaša i domobrana, u Blajburgu i uhapšeno, navode svjedoci akcije austrijskih organa reda.

Ovo je jedini slučaj isticanja fašističkih obilježja ili korištenja ustaške i fašističke retorike na Blajburškom polju ove godine nakon što su uvedeni zakoni koji ustaše poistovjećuju sa teroristima i nakon što su austrijske vlasti uvele enormne kazne.

Istovremeno, navodi dio hrvatskih portala, u Hrvatskoj se za isticanje ustaških simbola dobija kazna od, eventualno, 1.000 kuna /oko 134 evra/.

Često ne budu podnesene čak ni prijave, a ako i budu - odluka je u većem broju slučajeva da tim pozdravom ili mahanjem ustaškim simbolima nije došlo do povrede bilo čije ličnosti ili osjećanja.

Osim toga, hrvatski zakon dozvoljava uptrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni!" na grbu HVO-a, što je praktično legalizovanje tog ustaškog pozdrava.