latinica  ћирилица
21/05/2019 |  08:31 ⇒ 08:33 | Autor: SRNA

Počinje "Filmoteka" na Palama

Kinoteka Republike Srpske će od večeras u okviru trodnevne majske "Filmoteke" na Palama predstaviti neke od najznačajnijih filmova Akire Kurosave, Bernarda Bertolučija i Fransisa Forda Kopole.
Filmska traka - Foto: ilustracija
Filmska trakaFoto: ilustracija

Kurosava će biti prikazan večeras filmom "Rašomon" iz 1950. godine, koji je osvojivši "Zlatnog lava" u Veneciji 1951. godine, ujedno označio i početak upoznavanja Zapada sa japanskom kinematografijom, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

Akira Kurosava je bio japanski filmski reditelj, scenarista i producent, te jedan od najkreativnijih i najoriginalnijih autora japanske i svjetske kinematografije, koga su na zapadu zvali Šekspirom savremenog filma.

Snimio je 30 filmova, među kojima su najpoznatiji - "Rašomon", "Pijani anđeo", "Živjeti", "Sedam samuraja", "Krvavi presto", "Skrivena tvrđava", "Tjelesna straža", "Riđobradi" i "Kagemuša".

Dobitnik je više od 70 nagrada, a 1990. godine dobio je "Oskara" za životno djelo.

Bertolučijev film "Konformista" iz 1970. godine koji će biti prikazan sutra, predstavlja priču o Musolinijevoj fašističkoj Italiji, te ga mnogi smatraju jednim od najuticajnijih filmova sedamdesetih godina i jednim od najznačajnijih u Bertolučijevoj karijeri, a osvojio je i desetak svjetskih nagrada, te je bio nominovan i za "Oskara".

Italijanski reditelj, Bernardo Bertoluči bio je jedan od rijetkih koji su uspjeli da premoste jaz između evropske i holivudske filmske scene, a 2011. godine uručena mu je i "Zlatna palma" tokom otvaranja Kanskog festivala.

U četvrtak, 23. maja na programu je Kopolin film "Prisluškivanje", koji je osvojio "Zlatnu palmu" u Kanu 1974. godine, a bio je nominovan i za "Oskara" u tri kategorije.

Kao film od kulturnog, istorijskog i estetskog značaja 1995. godine izabran je za čuvanje u Nacionalnom filmskom arhivu SAD.

Američki reditelj, scenarista, glumac i producent Fransis Ford Kopola dobitnik je više od 50 svjetskih nagrada, a njegov film "Kum" iz 1972. godine dobio je tri "Oskara", dok je nastavak tog filma dobio šest "Oskara" 1974. godine.

"Filmoteka" će biti održana u amfiteatru Ekonomskog fakulteta, sa početkom u 20.00 časova, a ulaz će biti besplatan.