latinica  ћирилица
23/05/2019 |  22:58 ⇒ 24/05/2019 | 10:13 | Autor: sputniknews.com

SAD proširile optužnicu protiv Asanža, prijeti mu 170 godina robije

Vlasti SAD proširile su optužnicu protiv osnivača Vikiliksa DŽulijana Asanža za 17 tačaka, koje se tiču narušavanja Zakona o špijunaži, prenio je "Dau DŽouns". Ako bude proglašen krivim po novim tačkama optužnice, Asanžu prijeti 170 godina robije, po 10 za svaku tačku.
DŽulijan Asanž (Image Courtesy: medium.com) -
DŽulijan Asanž (Image Courtesy: medium.com)

Nova optužnica odnosi se na dokumente koje je Vikiliks objavio 2010. godine, a prema njoj, Asanž je otkrio imena pojedinaca koji su radili za Vladu SAD, i na taj način im ugrozio živote.

Nove optužbe proširuju originalnu optužnicu za hakovanje računara američke vlade.

Asanž, koji je u Švedskoj 2010. godine optužen za seksualno zlostavljanje i silovanje, od juna 2012. godine se krio u Ambasadi Ekvadora, strahujući od izručivanja u tu skandinavsku zemlju.

Ujutru, 11. aprila ove godine, on je uhapšen po nalogu Švedske i SAD. Sud u Londonu ga je proglasio krivim za narušavanje uslova oslobađanja uz kauciju.

Advokat osnivača Vikiliksa je naveo da je britanski sud 2. maja dao 65 dana Sjedinjenim Američkim Državama da pravno utemelji zahtjev za izručivanje Asanža.

Prema saopštenju Ministarstva pravde SAD, Asanž je optužen za zavjeru sa ciljem kompjuterskog napada. Nalog za hapšenje i izručenje osnivača Vikiliksa SAD su uputile Velikoj Britaniji u decembru prošle godine.

U Londonu je Asanž 1. maja optužen na 11,5 mjeseci zatvora zbog narušavanja uslova za oslobađanje uz kauciju.