X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
26/05/2019 |  14:44 ⇒ 20:00 | Izvor: RTRS

Njemački investitori sele proizvodnju u Bijeljinu

Njemački "Pas" seli dio svoje proizvodnje iz Poljske i proširuje postojeće kapacitete u Ljeskovcu kod Bijeljine. Italijanski "Beneton" pogon iz Hrvtaske preselio je u Hase, a za pogon u Bijeljini nedavno su interesovanje pokazali i japanski proizvođači auto-dijelova. Može li se očekivati trend rasta stranih investicija u Semberiji i koje su okolnosti presudne za ulaganje?

Renomirani proizvođač dijelova za Volvo, BMV, Mercedes, njemačka fabrika "Pas" preuzela je pogon od slovenačkog SAP-a u Ljeskovcu kod Bijeljine 2017. godine.

Ubrzo proširuje kapacitete, a trenutno preseljavaju dio proizvodnje iz Poljske.

Umjesto sadašnjih 450, broj radnih mjesta biće 1.100.

Zašto se njemačkom investitoru više isplati BiH od Poljske, pojašnjava direktor ovog preduzeća, Rado Maletić.

- Osim cijene radner snage, električna enertgija i ostali energenti, loža, voda, sve je povoljnije, a prvenstveno električna energija - kaže Maletić.

Za strane investitore, cijena radne snage važan je ulazni parametar u ukupnim troškovima proizvodnje, ali je problem kada radne snage uopšte nema.

To se desilo italijanskom Benetonu koji je jedan od pogona u Hrvatskoj preselio u Hase kod Bijeljine.

- Ispočetka je bio ogroman broj žena dok se nije desio ulazak Hrvatske u EU i otavaranje mogućnosti za odlazak u treće zemlje građana Hrvtaske. Žene su masovno otišle unazad dvije do tri godine, iako su imale solidne plate i onda su riješili da dođu u BiH da traže rješenje - rekao je Siniša Kajmaković, rukovodilac Zavoda za zapošljavanje u Bijeljini.

U Zavodu za zapošljavanje naglašavaju da su Italijanima date garancije da će obezbijediti 200 žena za rad u ovom pogonu, koji trenutno zapošljava 50 radnica, sa prosječnom platom od 300 evra.

U susjednoj Srbiji država stimuliše strane investitore davanjem subvencija za zapošljavanje, što je opredijelilo jednog od japanskih proizvođača auto-dijelova za otvaranje pogona u Šapcu.

Susjedna Bijeljina u BiH mogla bi biti nova destinacija za investiciju, kažu u lokalnoj upravi.

- Što se tiče Јazaka, dogovoreno je da im dostavimo sve infromacije koje im budu potrebne. Mi smo im na usluzi i u narednom periodu očekujemo konkretne odgovore da li će biti zainteresovani da ulažu u našu lokalnu zajednicu - ističe Dejan Savić, načelnik Odjeljenja za privredu grada Bijeljina.

Ovo su tek rijetki primjeri ozbiljnih poslovnih investicija u Bijeljini.

Naši sagovornici ističu da je stranim investitorima, osim ekonomskih, vrlo važan poslovni ambijent koji podrazumijeva veću pravnu sigurnost i efikasniju javnu upravu.