latinica  ћирилица
26/05/2019 |  16:28 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Nevesinjski kraj u Otadžbinskom ratu podnio jednu od najtežih žrtava

Nevesinjski kraj je u Otadžbinskom ratu podnio jednu od najtežih žrtava - na braniku Hercegovine poginula su 683 borca. Među njima je i 17 mladića iz sela Zovi Do, Bežđeđe i Trusina, kojima su mještani, u znak sjećanja i poštovanja, podigli spomenik koji je danas osveštan.

Roditelji, braća, sestre, saborci, prijatelji. Svi su se odazvali da odaju počast i upale svijeće.

Najmlađi od sedamnaestorice poginulih boraca iz ova tri sela, Saša Čalija imao je samo 19 godina, sjeća se njegov otac.

Čalija je istakao da je zahvalan na inicijativi da se podigne spomenik nedužno stradalim mladićima.

Iako su protekle dvije i po decenije od teških ratnih dana, sada već sa sijedim kosama i borama na licu, nekadšnji saborci, rođaci i braća, sjećaju se svojih najmilijih, kao da je juče bilo.

Drago Tamindžija sa bolom se sjeća činjenice da je njegova porodica ostala bez tri člana.

Spomenik od čistog, klesanog hercegovačkog kamena, podignut je pored mjesne crkve u Zovom dolu, zahvaljujući prilozima brojnih donatora.

U nevesinjskom kraju vijekovima se njeguje slobodarska tradicija, a potomci su uvijek vodili računa da se zasluge ratnika ne zaboravljaju.

Momčilo Bebderać, predsjednik Mjesnog odbora Boračke organizacije zahvalio je svima koji su pomogli u izgradnji spomenika i onima koji su došli da prisustvuju njihovom osveštanju.

Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje, istakao je da je ova lokalna zajednica uvijek spremna finansijski da podrži ovakve i slične inicijative.

Brojne su delegacije položile vijence i cvijeće na novi spomenik, koji će od danas biti još mjesto sjećanja i pijeteta prema onima čija je žrtva velika i nenadoknadiva.