latinica  ћирилица
26/05/2019 |  22:53 ⇒ 27/05/2019 | 08:50 | Autor: SRNA

Pupovac: Za SDSS glasalo znatno više birača nego prije pet godina

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je večeras da je za ovu stranku na izborima za Evropski parlament u Hrvatskoj glasao znatno veći broja birača u odnosu na izbore 2014. godine.
Milorad Pupovac - Foto: Screenshot/YouTube
Milorad PupovacFoto: Screenshot/YouTube

- Svakako imamo razloga da budemo zadovoljni - rekao je Pupovac, dodajući da ih je kampanja učinila vidljivim, te da imaju dobre osnove za novi početak stranke.

Govoreći o uspjehu desnih ekstremnih stranaka na izborima, Pupovac kaže da je to rezultat promjena u politici i u društvu u Hrvatskoj, gdje lijeva politika slabi, a desna jača, prenose hrvatski mediji

U štabu SDSS-a donesena je torta na kojoj je traktor sa zastavama Hrvatske, EU i Srbije, sa sloganima "Rođeni jednaki" i "Europa je Evropa".

SDSS je prvi put samostalno izašao na izbore za Evropski parlament u Hrvatskoj.

Kandidati SDSS-a su, osim glasova Srba iz Hrvatske, očekivali podršku građana Srbije i Republike Srpske, koji imaju hrvatska dokumenta.

Na četiri biračka mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u Srbiji danas su na izborima za Evropski parlament glasala ukupno 1.994 hrvatska državljanina sa biračkim pravom, javlja Hina.

Na dva biračka mjesta u Beogradu glasalo je 1.360 državljana Hrvatske sa biračkim pravom, a na dva glasačka mjesta u Generalnom konzulatu Hrvatske u Subotici 634 hrvatska državljanina koji imaju prebivalište u Vojvodini.

Prema izlaznim anketama u kojima nema rezultata iz dijaspore, vladajući HDZ je osvojio pet mandata, a opozicioni SDP tri.

Po jedan mandat su osvojili nezavisna lista Mislava Kolakušića Hrvatski suverenisti, Živi zid i Amsterdamska koalicija.

Hrvatski birači birali su 12 poslanika u Evropskom parlamentu, što je za jedan više nego na izborima 2014. godine. Od 12 izabranih, 11 će zauzeti svoja mjesta nakon izbora, a jedan preostali nakon povlačenja Velike Britanije iz EU.