latinica  ћирилица
27/05/2019 |  12:58 ⇒ 14:17 | Autor: SRNA

Održan parlamentarni čas za studente prava

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović održao je danas parlamentarni čas za stotinjak studenata Pravnog fakulteta banjalučkog Univerziteta i detaljno ih upoznao o radu, obavezama i nadležnostima parlamenta Srpske, kao najvišeg republičkog zakonodavnog tijela.
Parlamentarni čas - Foto: RTRS
Parlamentarni časFoto: RTRS

Čubrilović je, obraćajući se studentima druge i treće godine Pravnog fakulteta, istakao da je održavanje parlamentarnog časa u Narodnoj skupštini postalo tradicija i praksa.

- Studenti prava su u okviru studija veoma dobro upoznati o funkcionisanju Srpske i BiH. Razgovarali smo aktuelnim temama, obavezama tijela Narodne skupštine, efektima međunarodne saradnje sa parlamentima u drugim zemljama - rekao je Čubrilović.

On je upoznao studente o ustavnom poretku i podjeli vlasti u Srpskoj u kojoj Narodna skupština zauzima izuzetno važno mjesto.

- Studentima sam savjetovao da se poslije studija bave onim za šta se školuju, a onda, kao iskusniji ljudi, mogu da daju veći doprinos u radu parlamenta - naveo je Čubrilović.

On je, obraćajući se studentima u velikoj skupštinskoj sali, podsjetio da Narodna skupština ima 83 poslanika, brojna radna tijela, klubove poslanika i poslaničke grupe.

Studenti su ocijenili da održavanje parlamentarnog časa predstavlja nastavak uspješne saradnje Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Narodne skupštine u okviru koje se spajaju struka i nauka sa praksom.

Oni su naveli da će budući pravnici učestvovati u kreiranju zakona i drugih akata i propisa u Srpskoj.

- Država počiva na pravnicima. Bez njih, uz svo uvažavanje drugih struka, nema jake države - poručili su studenti.