latinica  ћирилица
27/05/2019 |  15:58 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Brčko: Predavanje "Srpska leksikografija od Vuka do danas"

Povodom obilježavanja 200 godina od izlaska prvog Rječnika savremenog srpskog jezika u Beču, u Brčkom je organizovano predavanje i otvorena izložba "Srpska leksikografija od Vuka do danas".

Vrijednost prvog srpskog savrmenog rječnika, odnosno Vukovog rječnika izdatog prije dvjesto godina, oslikava se kroz prizmu da je u njega stala cijela srpska folklorna i narodna kultura.

Izložbom u Brčkom priređena je retrospektiva riječnika.

- Izložba "Srpska lekiskografija od Vuka do danas", obuhvata ono što je leksikografska kultura, leksiokgrafska produkcija srpskog naroda, tokom dva vijeka - kaže Nenad Ivanović, saradnik Instituta za srspki jezik, Beograd.

- To su oni rječnici koji predstavljaju države projekte, rječnici koji predstavljaju individulane projekte nekih entuzijasta, zatim opšti rječnici srpskog jezika, specijlani rječnici, dakle ono što je srpska leksikografija dala -dodala je Rajna Dragičević, prof. na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Izložba je već predstavljena u Beogradu, Tršiću i Šapcu. Zahavaljujući SPKD "Prosvjeta", na red je došlo i Brčko.

- "Prosvjeta" iz Brčkog, radi na očuvanju identiteta, tradicije i kulture srpskog naroda, a jezik je jedan od najvažnijih elemenata identiteta jednog naroda - istakao je Dragan Tomić, predsjednik SPKD Prosvjeta, Brčko.

Najveći izazov u očuvanju srkog jezika, je to što je čitanje knjiga potisnuto u drugi plan.

Socijalne mreže, koje su postale svakodnevni prozor u riječi i slova, najmanje nude standardni srpski jezik.

- Ne bi trebalo da na njega utiču drugi jezici, druge kulture, ali nažalost politika je iznad svega, pa i iznad lingvistike. Tako da se deslio ono što se desilo u ovim uslovima, ali i dalje stoji naša obaveza da čuvamo svoj jezik, da ga njegujemo, bogatimo onako kao što je Vuk rekao - naglasila je Zora pajkanović, profesor srpskog jezika u Brčkom. 

Postavka izložbe "Srpska leksikografija od Vuka do danas" u Gradskoj galeriji Brčko trajaće 15 dana.