latinica  ћирилица
27/05/2019 |  19:48 ⇒ 28/05/2019 | 10:53 | Autor: dnevni avaz

Debevec: Najavljeni protesti predstavljaju bezbjednosni rizik po Sud BiH

Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, uputio je danas pismo Mirsadu Viliću, direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Perici Staniću, direktoru SIPA-e, ali i Admiru Katici, ministru MUP-a Kantona Sarajevo, saznaje Avaz iz pouzdanih izvora bliskih sigurnosnim strukturama.
Ranko Debevec - Foto: dnevni avaz
Ranko DebevecFoto: dnevni avaz

Povod za pismo je najava mogućih građanskih protesta/demonstracija ispred kompleksa pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine u kojem traži od čelnika policijskih agencija da se uspostavi vanjsko osiguranje kompleksa, a radi zaštite Suda BiH.

- Svjedoci smo pojačanog medijskog izvještavanja u odnosu na Visoki sudski i tužilački savjet BiH, koji je smješten u zgradi Državnog suda, te mogućih građanskih protesta (demonstracija) u narednim danima. Navedeno nosi i bezbjednosni rizik po Sud Bosne i Hercegovine, sudije, osoblje, arhiv i drugo – istakao je Debevec u pismu.

Kako se u pismu pojašnjava, Sudska policija BiH štiti kapije kompleksa i unutrašnji prostor, ali nema ovlaštenja dalje od perimetra kapije oko tri četiri metra.

- Smatram neophodnim pozvati Vas da, u granicama ovlaštenja institucija kojima rukovodite, organizujete vanjsko osiguranje kompleksa pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, s ciljem zaštite Suda BiH i kako bi se osigurali nesmetano obavljanje svakodnevnih poslova, pristup stranaka i drugo, ukoliko i dođe do građanskih protesta (demonstracija) – istaknuto je.

Nasilne demonstracije

Takođe, kako je naveo Debevec, "smatram neophodnim informirati Vas da Sudska policija ne raspolaže dovoljnim kapacitetima da bi se zaštitila zgrada od mogućih nasilnih demonstracija i eventualnih pokušaja upada u zgradu.

Posebno Vas molim da vodite računa o ogromnom perimetru kompleksa i velikom stepenu sigurnosnog rizika i opasnosti za zgradu i mnogobrojne zaposlene u slučaju izmicanja kontroli ovih demonstracija, zbog čega apelujem dislokaciju mjesta demonstracija na drugo, sigurnije mjesto. Ne raspolažem konkretnim i provjerenim informacijama, kao što su vrijeme, tačna lokacija i brojnost građana, te stoga smatram neophodnim pozvati Vas da odmah rasporedite određen broj osoba radi praćenja situacije - istaknuto je.