latinica  ћирилица
06/06/2019 |  13:01 | Autor: RTRS

Špirić: Formiranje vlasti bez SNSD-a i HDZ-a BiH bio bi nastavak "komšićizacije"

Zadnjih dana sve glasnije se spominje mogućnost formiranja vlasti na državnom nivou bez HDZ-a BiH i SNSD-a. Matematički gledano, SDA, SDS i ostatak ekipe imaju dovoljan broj glasova da izaberu novi Savjet ministara.

Sasvim druga je priča što takvom Savjetu ministara niti jedna odluka ne bi prošla u državnom Domu naroda. Za imenovanje Vijeća ministara potrebna je samo potvrda Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ne i Doma naroda BiH.

I dok Mirko Šarović i pojedinci na bošnjačkoj političkoj sceni sve glasnije spominju takvu opciju, niko još nije skupio hrabrosti da krene u jedan takav proces. Drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Nikola Špirić rekao je za Ero.tel da jedan takav scenariji ne bi imao nikakvog smisla, te bi državu samo uveo u još veću krizu nego je to sada slučaj.

- To bi bio nastavak procesa “komšićizacije“ BiH u kojoj samo jedan narod može biti konstitutivan, a ostali bi trebali dobiti neke mrvice sa stola. S druge strane, izbaciti iz buduće vlasti dvije stranke koje imaju apsolutni legitimitet naroda koje predstavljaju je podrivanje temelja Bosne i Hercegovine, Dejtonskog sporazuma i svega onoga što BiH predstavlja. Neki se mogu igrati sa brojkama i iznositi teorije o sastavljanju nove vlasti, ali trebaju znati kako samo izborni pobjednici mogu činiti buduću vlast. Sve ostalo je rušenje temelja ove države – rekao je Špirić.

Na pitanje kada se može očekivati formiranje Vijeća ministar, Špirić je naglasio kako je to pitanje za bošnjačke predstavnike koji su istinski kočničari procesa uspostave vlasti u BiH.

- Јa ne znam čekamo li izbore unutar SDA, Islamskoj zajednici ili pak da padne županijska vlada u Sarajevu, što je velika rana SDA. Ali, uglavnom, čekamo nešto od toga ili sve to kako bi se završio proces uspostave državne vlasti. U međuvremenu, priča o opstrukcijama se želi prebaciti na Republiku Srpsku, pa čak djelomično i na Hrvate, ali to nije istina. Bošnjački blok je izričito odgovoran što još nemamo novi Savjet ministara – naglasio je Špirić.

Dodao je i da SDA ima problem za svako rješenje, te kako se na taj način još jednom pokušava provesti recept po kojem se izaziva kriza koja ima za cilj natjerati međunarodnu zajednicu na intervenciju. A u tim slučajevima su odluke međunarodnih činilaca svaki put išle u korist Bošnjaka.

- Bošnjačka politika je do sada bezbroj puta namjerno gurala državu u krizu, izazivala intervenciju međunarodne zajednice, a nakon toga dobivala što je željela. I to je bio princip po kojem je država funkcionisala i na snagu su stupala rješenja kojim su se rušila zagarantovana prava Srba i Hrvata. Takva politika je prokazana odavno. BiH ne treba intervencije međunarodne zajednice nego dogovore u kojima će se poštovati prava konstitutivnih naroda. Vrijeme je da neki to i shvate – zaključio je Špirić.

Izvor: Ero.tel