latinica  ћирилица
06/06/2019 |  13:26 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Banjaluka obilježila Spasovdan (FOTO)

Grad Banja Luka je danas obilježio Spasovdan, krsnu slavu grada i Sabornog hrama Hrista Spasitelja.
Litija Spasovdan - Foto: RTRS
Litija SpasovdanFoto: RTRS

U jutarnjim časovima održana je sveta arhijerejeska liturgija koju je služio episkop banjalučki Јefrem, a nakon toga je uslijedila spasovdanska litija oko sabornog hrama.

- Uz Banjaluku, slavu danas slave i drugi prijateljski gradovi i opštine kojima takođe upućujem čestitke, a posebno našem bratskom gradu Beogradu. Spasovdan je radostan dan, praznik pobjede nad sumnjom i strahom, praznik koji donosi odgovor i nadu. Za nas je veoma važno da imamo i vjeru i nadu u našu perspektivu i napredak. Obilježavanjem Spasovdana, mi praktično privodimo kraju program koji smo nazvali "Proljeće u Banjaluci" gdje je na različitim manifestacijama bilo preko 50 hiljada građana - istakao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Liturgija povodom krsne slave grada Banjaluka (Foto: SRNA)

On je najavio da će 14. juna biti otvoren novi most na mjestu nekadašnjeg Zelenog mosta, a da će prigodnim svečanostima biti obilježen još jedan veliki praznik u junu, a to je Vidovdan.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, čestitao je praznik sugrađanima i sveštenstvu Eparhije banjalučke i istakao da iz Banjaluke danas odlaze lijepe poruke pogotovo kada su u pitanju perspektiva i budućnost našeg grada.

U ime Vlade Republike Srpske spasovdanskim svečanostima je prisustvovao ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.