latinica  ћирилица
06/06/2019 |  15:34 ⇒ 15:51 | Autor: SRNA

Produžen rok Posebnog kolektivnog ugovora

Sindikat uprave Republike Srpske, kao jedini reprezentativni i većinski u oblasti javne uprave, danas je sa Vladom Republike Srpske potpisao Sporazum o produženju roka važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave, koji će biti na snazi do 19. avgusta 2020. godine.
Potpisivanje Sporazuma - Foto: SRNA
Potpisivanje SporazumaFoto: SRNA

- Činom potpisivanja Sindikat uprave Republike Srpske još jednom je pokazao kako je jedina reprezentativna i odgovorna centrala u Republici Srpskoj - saopšteno je iz Sindikata uprave.

Sindikat uprave Republike Srpske aktivno učestvuje i u procesima izrade novog Zakona o državnim službenicima Republike Srpske i inicira izmjene Zakona o platama zaposlenih u organima uprave i javnim službama Republike Srpske. 

- Ovim zakonom će se na bolji način regulisati status zaposlenih u ogranima uprave Republike Srpske i obezbijediti viši stepen zaštite prava radnika - navodi se u saopštenju.

Sindikat uprave Republike Srpske inicira izmjene svih zakonskih akata, kojima su regulisane plate zaposlenih u javnom sektoru s ciljem obezbjeđivanja prava zaposlenih na topli obrok i regres, što bi u krajnjem slučaju trebalo rezultirati povećanjem plate za državne službenike i namještenike.

U saopštenju se napominje i da je Sindikat uprave Republike Srpske inicijator reforme javne uprave koja će obezbijediti bolju i efikasniju upravu na republičkom i lokalnom nivou kroz izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi i drugih propisa kojima se regulišu prava i obaveze radnika.

Sindikatu uprave Republike Srpske danas u svom sastavu ima 65 aktivnih sindikalnih organizacije i više od 6.500 članova koji su zaposleni u svim organima uprave na republičkom i lokalnom nivou u Srpskoj.