latinica  ћирилица
06/06/2019 |  16:28 ⇒ 16:29 | Autor: SRNA

Predmet "Veliki park": Svjedok viđao optužene Uzunovića i Čovčića

U nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu, svjedok Elvedin Gadžo izjavio je da je poznavao optužene Nermina Uzunovića zvanog Šok i Senaida Čovčića Rogaticu.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Gadžo je naveo da je od 11. maja 1992. godine kao vozač bio angažovan u jedinici Јuke Prazine i da je bio smješten u obdaništu "Iskrica" na Koševu, gdje je "u par navrata, u prolazu, vidio Nermina Uzunovića zvanog Šok". 

- Šok je povremeno dolazio u "Iskricu". Sa njim nisam imao nikakav kontakt i ne znam šta je radio - rekao je Gadžo.

On je potvrdio da je u obdaništu bio Rogatica, naglasivši da ga danas ne bi mogao prepoznati. 

- Ne znam kada je tačno došao u Јukinu jedinicu. Nismo se družili, čak smo se jednom posvađali - rekao je Gadžo.

Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Pero Arar rekao je da je u Mostaru 1993. godine, u zgradi u kojoj je stanovao, viđao Rogaticu, kojem ni danas ne zna ime.

Arar je napomenuo da je Rogaticu samo viđao u ulazu zgrade u koju se useljavala vojska, te potvrdio da je nosio uniformu, ali da ne zna kojoj vojnoj formaciji je pripadao. 

- Mislim da bi trebao biti HVO - rekao je Arar, dodajući da ni danas ne zna kako se Rogatica zove, te da u njegovom ponašanju nije primijetio ništa neobično.

Na pitanje tužioca Vesne Ilić da li je u tom periodu u Mostaru viđao Јuku Prazinu, Arar je odgovorio da je za njega čuo samo preko radija, ali da je osim Rogatice, u zgradi viđao i Božu Šaina, za kojeg, takođe, pretpostavlja da je bio pripadnik HVO-a.

Branioci optuženih uložili su prigovore na relevantnost iskaza ovih svjedoka, navodeći da se njihova svjedočenja ne odnose na period izvršenja krivičnog djela za koji se terete njihovi branjenici.

Nikica Gržić, branilac Јusufa Pušine, ukazao je da svjedok Arar govori o Mostaru i 1993. godini, a da se optužnica odnosi na Sarajevo 1992. godine, dok je tužilac Vesna Ilić pojasnila da se ovim svjedočenjima nadovezuje na iskaze drugih svjedoka u pogledu odlaska optuženog iz Sarajeva.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Senaid Čavčić promijenio je ime u Mladen Čovčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika ЈNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim još traga.

Suđenje će biti nastavljeno 4. jula.