latinica  ћирилица
06/06/2019 |  19:04 ⇒ 07/06/2019 | 07:49 | Autor: RTRS

Dodik u Sankt Peterburgu sa Lavrovom: Ojačati naftnu industriju Srpske (FOTO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se u Sankt Peteburgu sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, sa kojim je razgovarao o političkim i ekonomski temama, ali i o ukupnim globalnim kretanjima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, na marginama Ekonomskog foruma danas je imao nekoliko sastanaka. Prvi jutros sa šefom katarske diplomatije, gdje su razgovarali o potencijalnim ulaganjima Katara u BiH. Diplomatski značajniji svakako je bio sastanak sa Sergejem Lavrovom, ministrom spoljnih poslova Rusije.

Dodik i Lavrov razgovarali su o poboljšanju odnosa Srpske i Rusije, ali, kako je rekao Dodik, ne postoje nikakve prepreke da se ta saradnja, prije svega ekonomska, proširi i na drugi dio BiH, ukoliko za to postoji interes. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Sankt Peteburgu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, sa kojim je razgovarao o političkim i ekonomski temama, ali i o ukupnim globalnim kretanjima.

Dodik i Lavrov (Foto: RTRS)

Na početku sastanka ruski ministar inostranih poslova izrazio je zahvalnost na ljubaznom dočeku u Banjaluci, koju je posjetio prošle godine. Nezaobilazna tema sastanka bila je politička situacija u BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prenio je Lavrovu, da je najveći problem to što još nije formirana vlast na nivou BiH.

- Kao što znate moja partija je dobila podršku. Sada imamo Vladu u Republici Srpskoj koja ima dvotrećinsku parlamentarnu većinu - rekao je Dodik.

Situacija u Republici Srpskoj je potpuno stabilna i politička i ekonomska i socijalna.

Dodik je prenio stav Lavrova da Rusija pruža punu podršku i privrženost dejtonskom sporazumu i vladavini prava. Tema sastanka bila je i saradnja Republike Srpske i Rusije u oblasti privrede, poljoprivrede, kulture i turizma. Јačanje i očuvanje naftne industrije Srpske biće prioritet, poručio je Dodik.

- Razgovarali smo o onome što radimo radimo na planu ekonomije. Radimo na planu jačanja i očuvanja naftne industrije i vjerujem da ćemo uspjeti da kroz rekonstrukciju određenog dijela naftne industrije očuvamo taj kapacitet - smatra Dodik.

Dodik i Lavrov (Foto: RTRS)

Sa Lavrovom, Dodik je razgovarao i o saradnji u vezi sertifikovanja Remontnog zavoda "Orao" u Bijeljini, koji bi mogao da vrši reparaciju i modernizaciju helikoptera ruske proizvodnje, koji su do sada servisirani u Ukrajini.

- A sada zbog poznate situacije u odnosima Rusije i Ukrajine ti helikopteri iz regiona se ne mogu servisirati jer ruska agencija ne daje sertifikate institutima u Ukrajini, tako da je ovo prilika da mi pokušamo da pribavimo taj sertifikat - istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Zaključak sastanka, poručio je Dodik, bio je da je saradnja Srpske i Rusije dobra, ali da bi saradnja cijele BiH sa Ruskom Federacijom mogla da bude bolja, za šta je ruska strana pokazala zainteresovanost i želju.

- Na kraju objektivno gledano ne postoji razlog da i drugio dio BIH bude uključen u mnoge projekte. To Rusi uporno ističu kao potrebu i oni žele da sarađuju sa svima u BiH - zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik sa ministrom spoljnih poslova Katara (Foto: RTRS)

Dodik se sastao i sa šefom katarske diplomatije Muhamedom binom Abdulrahmanom el Tanijem sa kojim je razgovarao o saradnji i investicijama. Katarska strana zainteresovana je za izgradnju hotela u BiH, za uvoz poljoprivrednih proizvoda i industrijske robe.