latinica  ћирилица
06/06/2019 |  19:19 ⇒ 21:04 | Autor: RTRS

Višković: Prioritet Vlade konkretizacija ranije postignutih dogovora Srbije i Srpske

Predsjednici vlada Republike Srpske i Autonomne pokrajine Vojvodine, Radovan Višković i Igor Mirović, potpisali su u Novom Sadu protokol o saradnji.

U Privrednoj komori Vojvodine prisustvovali su poslovnom forumu, a potom posjetili Prvi privredni sajam, na kojem nastupaju privrednici iz Srpske i Vojvodine.

Konkretizacija ranije postignutih dogovora projekata Srbije i Srpske prioritet je Vlade Republike Srpske. Naš prioritet je još bolje povezivanje naroda sa obje strane Drine, i to ćemo u budućem periodu i raditi, rekao je premijer Radovan Višković. Istakao je veliku pomoć koju Srbija svake godine izdvaja za Srpsku. 

- Samo u posljednjih par godina, odnosno od 2014. godine zahvaljujući predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću donatorskih sredstava bilo je negdje oko 30 miliona evra. Samo u ovoj godini dobili smo devet miliona i 300 hiljada evra u konkretne projekte u 50 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj - rekao je Višković.

On je poručio građanima Srbije da se novac poreskih obveznika Srbije troši na transparetan način u Srpskoj, da se radi na obnovi vrtića, bolnica, domova zdravlja, škola, vodovoda.

Saradnja sa Republikom Srpskom nije samo prioritet za sve u Vojvodini, to je i obaveza i pitanje nacionalne svijesti, želje za objedinjenjem na svim poljimaTo je zadatak danas i u budućnosti, istakao je pokrajinski premijer Igor Mirović. 

- Uspjeli smo da ovo pitanje nametnemo kao važno i da sa konkretnim rezultatima iz mesec u mesec izlazimo pred vas.  Razgovarali smo zaista i o životnim pitanjima, o saradnji u oblasti zdravstva, saradnji kliničkog centra Vojvodine i Banjaluke, saradnji univerziteta - istakao je Igor Mirović predsjednik Vlade AP Vojvodina.

Višković i Mirović posjetili su poslovni forum koji se održava u okviru Prvog sajma zavičaja, gdje su istakli važnost izgradnje auto-puta koji će povezati Srpsku i Srbiju. Osim infrastrukture, privrednici napominju da je bitno olakšati robnu razmjenu kako bi saradnja bila još bolja. 

- Ako se uzmu ovi zastoji i carinske procedure, tokovi, i posebno neke formalnosti koje su usložene, nedostaje ovaj papir nedostaje onaj papir, nije dobar, neko tumači ovako, neko onako, i to su savršeno dobri problemi o čemu se treba posebno posvetiti pažnja - smatra Miroslav Blagojević predstavnik kompanije Armako Republika Srpska.

Premijeri su nakon foruma obišli i Sajam zavičaja koji je okupio oko 500 učesnika i 100 izlagača. 

- Posebno je važno da smo svi danas došli do zaključka da ovo treba da bude jedna tradicionalna manifestacija gdje će se susretati i kultura i tradicija a gdje će se susretati i privrednici a sve u funkciji i Srpske i Srbije - naveo je Mlađen Cicović izaslanik Predsjednika Republike Srpske.

Premijer Republike Srpske zamolio je privrednike koji posluju u BiH, a imaju sjedišta u Federaciji, da premjeste svoje centrale u Republiku Srpsku, jer se proizvodi iz Srbije u procentu većem od 80 odsto prodaju u gradovima Srpske.