latinica  ћирилица
06/06/2019 |  19:25 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Zbog migranata situacija u Velikoj Kladuši sve teža (FOTO)

U Velikoj Kladuši, zbog migrantske krize, situacija je iz dana u dan sve teža. Nakon masovne tuče, Pakistanci su zauzeli centar Miral i iz njega protjerali migrante porijeklom iz Alžira i Maroka. Policijske snage uspjele su da spriječe gori ishod migrantskog sukoba.

Problemi, tuče, ranjavanje i međusobni sukobi svakodnevica je u centru Miral. Zbog svega toga migranti su odlučili da protjeraju vinovnike.

- Tukli su se Alžirci, Marokanci i Pakistanci. Imali su noževe, otimaju novac i telefone - rekao je Hamza Hasan iz Iraka.

Alžirci i Marokanci, naoružani palicama i noževima uputili su se prema Velikoj Kladuši. Dalje nasilje spriječila je policija. Za šestoricu slijedi deportacija, dok su dva teško povrijeđena migranta prebačena na liječenje u Sarajevo. Policija je u pripravnosti. Kažu da sukobi nastaju zbog nedostatka smještajnih kapaciteta.

- Mi sličnu situaciju imamo i u kampu Bira gdje ispred kampa imamo 300 migranata koji ne mogu ući u kamp jer ti kapaciteti su takođe prebukirani. A slični incidenti mogu se očekivati i u Bihaću - naveo je Ale Šiljdedić portparol MUP-a USK.

Јake policijske snage stigle su u Miral i situacija se smirila u odnosu na sinoć, međutim, najveći problemi ostaju građanima Velike Kladuše koji se posljednjih mjeseci bore sa problemima koje izazivaju migranti.

Miral (Foto: RTRS)

Već sa prvim sumrakom, mještani kažu, zaključavaju kuće.

U migrantskom centu Miral u Velikoj Kladuši nalazi se oko 700 migranta. Ovaj broj sutra će biti i veći, poručuju iz Velike Kladuše, i apeluju da se hitno nešto preduzme.