latinica  ћирилица
06/06/2019 |  19:30 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Ministri u Srpcu: Vlada u ovu opštinu uložila više od 50 miliona maraka

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, finansija Zora Vidović i ministar poljoprivrede Boris Pašalić posjetili su Srbac, gdje su sa načelnikom Mlađanom Dragosavljevićem razgovarali o važnim projektima za opštinu. Vlada je u ovu lokalnu zajednicu do sada uložila više od 50 miliona maraka.

Načelnik je upoznao ministre sa trenutnim stanjem i prezentovao prioritete i potrebe ove lokalne zajednice. Nakon sastanka, izašli su i na teren.

Posjetili su Centar srednjih škola "Petar Kočić" - u okviru energetske efikasnosti, Vlada je za sanaciju krova izdvojila više od 200 hiljada maraka. Projekat će biti nastavljen.

- Ono što smo obećali to ćemo i da realizujemo. Urađen je energetski pregled - energetsku opremu, termo izolaciju, otvori, prozori i sve što podrazumijeva energetsku efikasnost i biće uloženo preko 600 hiljada maraka - rekla je Golićeva.

Razgovarano je i o zbrinjavanju komunalnog otpada, jer na području Srpca od '91.godine postoji divlja deponija. U ovoj opštini ističu da je nakon ovogodišnjih poplava, Fond solidarnosti zatražio da bude dostavljen broj oštećenih domaćinstava.

- Procjena je da za svako domaćinstvo, gde je voda ušla u kuću, isplatimo oko 5.000 maraka, kao što je to bilo 2014. godine - rekla je Zora Vidović ministarka finansija Republike Srpske.

Vlada je u posljednjih pet godina poljoprivrednim proizvođačima isplatila oko šest miliona maraka po osnovu subvencija, a taj iznos raste sa povećanjem poljoprivredne proizvodnje. Radi se i u drugim oblastima.

- Trenutno realizujemo važan projekat rekonstrukcije crpne pumpe Povelič, gde smo uložili oko 700 hiljada maraka. Građevinski radovi su završeni i trenutno je u fazi instalacija mašinske opreme - istakao je Boris Pašalić ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević smatra da je posjeta ministara dokaz dobre saradnje opštine Srbac i Vlade Republike Srpske, ali i drugih institucija, i znak je da će ona biti nastavljena.

Ministri su obišli radove na seoskim putevima u zaseoku Rasavac, sa većinskim ukrajinskim stanovništvom. Sredstva su obezbijeđena iz budžeta Ministarstva poljoprivrede. Cilj je, ističu, poboljšanje života na selu kroz ulaganja u elektrifikaciju, putnu i vodovodnu mrežu.