latinica  ћирилица
06/06/2019 |  19:33 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Banjaluka, Nevesinje i I.N.Sarajevo obilježili Spasovdan

Služenjem svete arhijerejske liturgije i tradicionalnom spasovdanskom litijom, obilježena je krsna slava grada Banjaluke i Sabornog hrama Hrista Spasitelja – Spasovdan. Spasovdan je i krsna slava Nevesinja, Sabornog hrama u ovoj opštini i Istočnog Novog Sarajeva.

Banjalučki Hram Hrista Spasitelja - danas je mjesto okupljanja brojnih Banjalučana. Prisustvovali su svetoj arhijerejskoj liturgiji, povodom slave grada. 

- Ovo je u Krajini i u Republici Srpskoj najljepši dan, jer je slava opštine a i ovog doma, časnog krsta i ove crkve lijepe - rekao je Stojko Erak iz Banjaluke.

U tradicionalnoj spasovdanskoj litiji učestvovao je veliki broj građana, kao i predstavnici gradskih i republičkih vlasti. 

- Konačno lijepo vrijeme, tradicija koja se poštuje u našem gradu. Banjaluka poštuje slavi i kao što se u porodici prenosi sa generacije na generaciju, tako se i u gradu prenosi - istakao je Igor Radojičić gradonačelnik Banjaluke.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević dodao je da dok je srpskog pravoslavnog naroda i Banjalučana, Spasovdan će se slaviti.

Svečano je bilo i u Nevesinju. Arhijerejsku liturgiju, uz sasluženje sveštenstva, služio je vladika Dimitrije. Bila je ovo prilika i da građani kažu šta su prioriteti.

U infrastrukturu i druge projekte prethodnih godina uloženo je deset miliona maraka.

- Već imamo blage najave od Svislajon korporacije da će vratititi pogon u Nevesinje, u drugom obliku, imamo pregovore i sa drugim investitorima - rekao je Milenko Avdalović načelnik opštine Nevesinje.

U Istočnom Novom Sarajevu, povodom krsne slave i Dana opštine, liturgija je služena u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija na Vracama. Više od 600 pripadnika Prve sarajevske motorizovane brigade ugradili su život u temelje Srpske. 

- Apelujem na ljude koji odlučuju o boračkoj populaciji da povedu računa o ljudima koji su stvorili Republiku Srpsku, da nije bilo toga ne bi bilo ni ovoga danas sigurno - istakao je Blagoja Kovačević bivši komandant bataljona Grbavica u Prvoj sarajevskoj mehanizovanoj brigadi VRS.

Opština bilježi pozitivna privredna kretanja. Dobit privrednog sektora raste, a broj novoregistrovanih djelatnosti povećava se u kontinuitetu. 

- Nama su interes stabilna javna preduzeća koja će zadovoljavati primarne potrebe o kojem svaka lokalna zajednica brine, vodovod i kanalizacija, toplane, održavanje zelenih površina kroz rad - naveo je Ljubiša Ćosić načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

U okviru obilježavanja slave opštine sinoć je održana svečana akademija. Povelju opštine dobila je lokalna boračka organizacija.