latinica  ћирилица
08/06/2019 |  13:55 ⇒ 20:26 | Autor: RTRS

Sa Gaspromom dogovorena gasifikacija Srpske; Dodik: Ovo je jedan od najvažnijih sastanaka (VIDEO/FOTO)

Na sastanku predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sa predstavnicima Gasproma, dogovorena je gasifikacija Republike Srpske.

To je i najvažniji rezultat višednevne posjete Sankt Peterburgu i Ekonomskom forumu, poručili su Cvijanovićeva i Dodik. Time je i završena njihova posjeta Rusiji. Na sastanku je naglašeno da bi realizacija gasifikacije Republike Srpske trebalo da počne ove jeseni.

sastanak u Gaspromu  (Foto:RTRS)

Dodik je za RTRS rekao da je ovo bio jedan od najvažnijih sastanaka o okviru posjete Sankt Peterburgu.

- Cilj je da obezbijedimo saglasnost Gasproma na najvišem nivou za podršku gasifikaciji Republike Srpske i rješavanju i stvaranju boljih potencijala za snabdijevanje BiH gasom - istakao je on.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

Dodik je napomenuo da je i ranije razgovarano na temu Јužnog toka.

- Imali smo određen nivo dogovora koji je podrazumijevao izradu čitavog idejnog projekta, dakle snimljena je potreba Republike Srpske i to je sve zaustavljeno onog trenutka stala priča o Јužnom toku. I to se sada rehabilituje - poručio je Dodik.

- Mi smo na istoj trasi. Ona podrazumijeva gasovod, primarni koji bi išao od Bijeljine, odnosno od ulaza preko Drine, pa do Banjaluke i Prijedora i imao priliku da u nekoj perspektivi izađe prema Hrvatskoj ili Federaciju BiH - rekao je Dodik. - Gasovod koji bi se gradio bio bi finansiran od strane Gasproma uz naše učešće onoliko koliko mi možemo. Dakle, bilo bi obezbijeđeno finasirađe negdje oko 300 miliona evra - pojasnio je.

Dodika i Cvijanovićevu u sjedištu ruske kompanije u Sankt Peterburgu primio predsjednik UO Gasproma Aleksej Miler.

Dodika i Cvijanovićevu primio je Miler, predsjednik UO

 Ovaj projekat bi bio realizovan odvajanjem kraka ruskog gasovoda Turski tok za Republiku Srpsku.

Sastanak u Gaspromu (Foto:RTRS)

Dodik je ranije najavio da će sa predstavnicima Gasproma, osim o odvajanju kraka za Republiku Srpsku da bi doveli gas u Banjaluku iz ekonomskih i ekoloških interesa, razgovarati i izgradnji gasne termoelektrane.

Sastanak u Gaspromu  (Foto:RTRS)

Dodik i Cvijanovićeva razgovarali su u Kancelariji Srpske u Sankt Peterburgu sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duškom Perovićem o sradu ove kancelarije i saradnji Sankt Peterburga i Republike Srpske. Zvaničnici Srpske učestvuju na Međunarodnom ekonomskom forumu, koji ove godine bilježi rekordnu posjećenost - više od 1.500 kompanija svijeta, 17.000 panelista, predstavnika međunarodnih vlada, stručnjaka iz raznih oblasti, ali i hiljade novinara koji prate ovaj značajni skup.

Dodik i Cvijanovićeva juče su prisustvovali plenarnoj sjednici Ekonomskog foruma na kojoj su se obratili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsjednik Kine Si Đinping i generalni sekretar UN Antonio Guteres, te razgovarali sa predstavnicima kompanije Zarubežnjeft.

Tokom Foruma potpisana je "Mapa puta" - aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje Sankt Peterburga i Republike Srpske za period 2019-2021. godina, a na marginama skupa Dodik i Cvijanovićeva imali su brojne bilateralne susrete.

Dodik je, između ostalih, razgovarao u odvojenim susretima sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i ministrom inostranih poslova Katara Muhamedom binom Abdulrahmanom el Tanijem.

Cvijanovićeva je prvog dana učestvovala i na panelu pod nazivom "Јednake mogućnosti u digitalnom dobu".

Povezane vijesti:

Dodik i Cvijanovićeva sa Perovićem: Značajna saradnja Sankt Peterburg i Srpske.