latinica  ћирилица
08/06/2019 |  19:02 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

I Filip Cepter među Dubičanima na proslavi 50 godina mature

Peta generacija maturanata školske 1968 - 1969. godine nekadašnje dubičke Gimnazije "Mira Cikota" proslavila je zlatni jubilej, pedesetu godišnjicu mature u Kozarskoj Dubici.

Za susret, prepun emocija, granice nisu bile prepreka. Među nekadašnjim dubičkim gimnazijalcima, našao se i poznati srpski biznismen, vlasnik kompanije "Cepter", Filip Cepter.

Zagrljaji, suze i radost, obilježili su susret starih prijatelja iz školske klupe, koji su prije pet decenija zajedno završili dubičku Gimnaziju. Mnogi su se "otisnuli" u svijet, ali ih granice nisu spriječile da iz 13 zemalja doputuju na ovaj susret. Kažu, ovo je bila najbolja dubička generacija.

- Imamo završenih ljudi sa Ekonomskim fakultetom devet, ja sam jedan od tih. Dubica je ukupno imala šest doktora, iz naše generacije su došla četiri - kaže Mirsad Šiljak koji je došao iz Amerike.

- Meni je mnogo značilo to drugarstvo. I ta neka nesebičnost da ako je nekome potrebno, recimo, da ispravi ocjenu ili nešto drugo da mi to zajednički odradimo - pojašnjava Mara Vranješević. Ona je na maturu došla iz Srbije.

I profesori kažu, bila je to najuspješnija dubička đačka generacija, koja je znanjem mogla parirati svima u svijetu.

- Rijetko sam srećan, ali danas sam zaista srećan, jer sada vidimo svoj proizvod i to je trebalo čekati godinama i oni su sada širom svijeta - radosno priča Branko Demić, profesor njemačkog jezika u penziji.

Radi jubilarne proslave u rodnu Kozarsku Dubicu stigao je i poznati srpski biznismen, vlasnik kompanije "Cepter", Filip Cepter, koji je porijeklom iz sela Međeđa.

- Kod kuće je uvijek lijepo biti. Uvijek sam prelazak granice stvara neko posebno uzbuđenje koje ne postoji na nijednom drugom mjestu - kaže on i dodaje da mu je drago da se i poslije 50 godina sa nekima vidi prvi put.

Kao prijatelj porodice Cepter, u Kozarsku Dubicu, da uveliča ovu proslavu, stigao je i poznati kompozitor i voditelj, Minja Subota.

- Sjećam se prije 10 godina slavilo se 40 godina, pazite sada je već 50 godina, a tada smo slavili u hotelu "Palas" u Banjaluci i sada su se svi skupili ovdje, mi kao da smo familija - ističe Subota.

Maturanti su prošetali Kozarskom Dubicom, a u školi je održan odjeljenski čas. Kažu, bilo je kao nekad u đačko doba, a najvrednije što ostaje jesu prijateljstva.