latinica  ћирилица
13/06/2019 |  09:55 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

NSRS: Razmotren Zakon o unutrašnjoj plovidbi; Glasanje o apsolviranim tačkama dnevnog reda

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o unutrašnjoj plovidbi Srpske. Ranije su poslanici razmotrili Prijedlog zakona o socijalnom stanovanju, kojim se sistemski uređuje ova oblast, nosioci realizacije i korisnici prava.

<<< Prenos sjednice NSRS možete pratiti i OVDЈE. <<<

11.20 - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je cilj Prijedloga zakona o unutrašnjoj plovidbi intenziviranje saobraćaja na plovnim putevima u Srpskoj.

- Donošenje ovog zakona potrebno je i radi intenziviranja saobraćaja, ne samo na rijeci Savi na kojoj je uspostavljen međunarodni režim plovidbe, već i na ostalim plovnim putevima u Srpskoj, a neophodno je i njihovo održavanje da bi plovidba bila bezbjedna - rekao je Trninić, obrazlažući zakonsko rješenje na sjednici Narodne skupštini.

On je istakao da bi trebalo usvojiti Prijedlog zakona o unutrašnjoj plovidbi jer je postojeći, koji je donesen 2001. godine, pretrpio tri izmjene i dopune, te da su u primjeni uočene nedorečenosti u vezi sa zahtjevima bezbjednosti plovidbe, kao i obaveze usklađivanja propisa sa pravnim nasljeđem EU i praksom i standardima Savjeta Evrope.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je navedeno zakonsko rješenje.

-----------------------------------------------------------------

Prijedlogom zakona o socijalnom stanovanju sistemski se uređuje ova oblast, nosioci realizacije socijalnog stanovanja, korisnici prava, opšti i posebni uslovi, postupak i način dodjele, upravljanje, održavanje, svojina i raspolaganje stambenim jedinicama, ka i zakupnina i obaveze plaćanja.

Ovim zakonom se uređuju i izvori finansiranja izgradnje i obezbjeđivanja stambenih jedinica za socijalno stanovanje, nadzor i druga pitanja od značaja za ovu vrstu stanovanja u Srpskoj.

Predstavnica Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Ljiljana Orešković je obrazlažući ovaj prijedlog zakona u Narodnoj skupštini objasnila da je njime definisano da se stambeno zbrinjavanje u smislu socijalnog stanovanja obezbjeđuje dodjelom stambene jedinice u neprofitni zakup na određeno vrijeme uz sigurnost korištenja, dok traju potrebe za stambenim zbrinjavanjem i uz ispunjenost opštih i posebnih uslova, utvrđenih ovim zakonom.

Ona je podsjetila da je pravo na dostojno stanovanje je jedno od osnovnih prava prema Opštoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Oreškovićeva je navela da se ukazala se potreba za uređenjem ove oblasti s obzirom na to da postoji ogroman raskorak između potreba i mogućnosti velikog broja porodičnih domaćinstava u Srpskoj, koja ne mogu samostalno riješiti stambeno pitanje, a među njima su prvenstveno mladi, mladi bračni parovi, demobilisani borci, ratni vojni invalidi, raseljena lica, izbjeglice i druge ranjive kategorije.

Poslanici Narodne skupštine su ocijenili da je zakonsko rješenje odlično jer je sprovodivo i njime se rješavaju pitanja socijalnog stanovanja.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Srpskoj i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.