latinica  ћирилица
16/06/2019 |  15:31 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Prijedor: Radio amateri u službi protiv poplava

Članovi Radio-kluba Kozara iz Prijedora izumili su ultrazvučni senzor za mjerenje vodostaja, koji je znatno doprinio informisanosti građana, u vrijeme proteklih poplava na ovom području. Pomoću ovog senzora, Prijedorčani su mogli svakog minuta da znaju koliki je vodostaj Sane, zbog čega je u vrijeme poplava sajt Radio-kluba Kozara imao rekordnu posjećenost.

Česti problemi s mjernom letvom za nivo vode, koju je nabujala Sana odnosila, naveli su članove prijedorskog Radio-kluba Kozara, Ognjena Vukića i Srećka Miškovića da izume ultrazvučni senzor za mjerenja vodostaja rijeke, koji se daljinski očitava. Senzor su postavili na sredini gradskog mosta. Ognjen je uradio softverski, a Srećko hardverski dio senzora.

- Trebalo bi da se napravi ta elektronika koja će vršiti osnovno mjerenje i slanje podataka u mrežu. Senzor ima domet od 4, 5 metra. Međutim, pošto Sana nema toliko rast, sve zadovoljava - ističe Srećko Mišković.

Ultrazvučni senzor bilo je jednostavno i ekonomično rješenje, a svi građani stanje vodostaja mogu pratiti na internet stranici Radio-kluba Kozara, koja je u vrijeme posljednjih poplava imala rekordnu posjećenost.

- Napravili smo da na našoj stranici Radio kluba Kozara da svi građani mogu pratiti taj vodostaj, on se ažurira svakih 15 minuta - pola sata, u zavisnosti od situacije i građani imaju mogućnost da to prate. I mi smo imali u tom periodu najjačih poplava negdje oko 30. 000 do 40. 000 posjeta toga dana, što je za naš sajt ogroman broj posjeta - napominje Ognjen Vukić.

Senzor za mjerenje vodostaja, radio amateri poklonili su Gradu Prijedoru i lokalnoj Civilnoj zaštiti.

- Smatramo da ova aktivnost predstavlja jedan značajan doprinos unapređenju i razvoja sistema zaštite i spasavanja i jedan primjer kako svako u okviru svoje djelatnosti može da razmilja i da doprnosi unapređenju sistema zaštite i spasavanja - poručio je Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite Grada Prijedora.

Senzor se kontroliše svakodnevno, a prijedorski radio-amateri svijetli su primjer odgovora na krizne situacije.