X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/06/2019 |  21:14 ⇒ 17/06/2019 | 07:55 | Izvor: RTRS

Dodik: Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpešti sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj.

Oni su upoznali srpskog člana Predsjedništva BiH o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda.

Istakli su da je Mađarska primjer zemlje gdje se poštuju prava Srba i srpski nacionalni identitet.

Milorad Dodik sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj (Foto: RTRS)

Sastanku su prisustvovali i ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica, ambasador Mađarske u BiH Kristijan Poša, državni sekretar Mađarske za manjine Mikroš Šoltes i predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Srbi u Mađarskoj su izrazili zahvalnost Dodiku što je došao da ih podrži i sasluša. Mnogo im , kažu, znače bliske veze sa Srbijom i Srpskom. Iako ih je u Mađarskoj malo, tek 10.000, ističu da su dobro organizovani.

Dodik je večeras prisustvovao gala koncertu Kulturno-umjetničkog društva "Taban" koji se održava u pozorištu VIG u Budimpešti.

Predsjedavajući Dodik je rekao da mu je velika čast što može da se obrati na tako važnom jubileju - 25 godina rada KUD "Taban".

Koncert KUD "Taban" u Budimpešti (Foto: RTRS)

- Drago mi je što vidim mlade koji baštine tradiciju našeg naroda. U vrijeme globalizacije izvan matice nije lako da se okupimo oko najveće vrijednosti, a to je srpski nacionalni identitet - rekao je Dodik na početku obraćanja.

On je izrazio zahvalnost Mađarskoj i premijeru Orbanu što je zakonom pomogao nacionalne manjine i okupio manjinske zajednice.

- Vema je važno što premijer Orban i predsjednik Srbije Vučić šire saradnju Srbije i Mađarske. To je poruka koju dobro čitamo u i mi u Republici Srpskoj - istakao je.

Dodik je izrazio želju da se saradnja dvije zemlje poboljša i proširi i kulturno i na svaki drugi način.

- Banjaluka okuplja dijasporu. Zato u cilju osnaživanja saradnje želimo da KUD "Taban" dođe u Banjaluku i ja ih pozivam u ime predsjednice Željke Cvijanović - naglasio je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik doputovao je u poslijepodnevnim časovima u Budimpšetu. Od granice sa Hrvatskom ka glavnom gradu Mađarske dočekala ga je pratnja od 16 automobila.

U pratnji Milorada Dodika 16 automobila (foto: Srna)

Dodik će sutra posjetiti Srpsku pravoslavnu crkvu u Budimpešti i sastati se sa episkopom budimskim Lukijanom, a zatim ide u obilazak Sent Andreje, Srpske pravoslavne crkve i Srpskog muzeja Budimske eparhije.

U utorak, 18. juna, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastaće se sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Nakon radnog ručka planirana je zajednička konferencija za novinare Viktora Orbana i Milorada Dodika, najavljeno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.