latinica  ћирилица
18/06/2019 |  07:40 ⇒ 16:05 | Autor: RTRS

Film "Lica Lafore" dobitnik nagrade za najbolji film u Bugarskoj!

Film "Lica Lafore" režisera Denisa Bojića rađen u produkciji RTRS-a dobitnik je nagrade za najbolji film u kategoriji filmova posvećenih zdravlju i medicini na 18. Internacionalnom filmskom festivalu Crveni krst i zdravlje koji se održava u bugarskom gradu Varna.
Denis Bojić u Bugarskoj - Foto: RTRS
Denis Bojić u BugarskojFoto: RTRS

U obrazloženju zžrija navodi se da je u pitanju epska priča koja na upečatljiv način veliča snagu ljudskog duha. Festival je osnovan 1965. godine u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Uneskom, te Svjetskom organizacijom Crvenog krsta. Ovogodišnji festival se održao pod pokroviteljestvom Crvenog krsta Bugarske i potpredsjednice Bugarske Ilijane Јotove.

Na festival je prijavljeno više od 3.000 filmova iz 118 zemalja, a zvaničnoj takmičarskoj selekciji našlo se više od 70 filmova iz 56 zemalja, uključujući neke od svjetski priznatih autora kao što je Vim Venders.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić iz Banjaluke, koja je u borbi sa Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za tu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Dugogodišnja borba porodice Gajić nada je za mnoge koji bitku biju s opakom i dosad neizlječivom bolešću.

Film "Lica Lafore", dio je nastavnog programa srednje škole "Abraham Linkoln" u Denveru. Osim srednjih škola, u planu je uvrštavanje filma u Odsjek za genetiku na Univezitetu u Denveru.

Film je prikazan na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, kao i medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama širom svijeta. Između ostalog, i na 32. kongresu epileptologa u Barseloni, u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija "Ionis Pharmaceuticals" u San Dijegu, te na 91. kongresu neurologa Njemačke u Berlinu, te na AKH klinici u Beču.

Ovaj prvi dugometražni film iz BiH, koji se bavi temom rijetkih bolesti, dobio je i institucionalno priznanje, te je prikazan u francuskom parlamentu, u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.