latinica  ћирилица
24/06/2019 |  18:59 ⇒ 19:00 | Autor: RTRS

Cvijanović - Erat: Postići veći nivo bezbjednosti na svim nivoima

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović razgovarala je danas u Bijeloj kući sa glavnim direktorom za evropske poslove Savjeta za nacionalnu bezbjednost DŽonom Eratom.
Željka Cvijanović u Americi - Foto: RTRS
Željka Cvijanović u AmericiFoto: RTRS

Tokom sastanka Cvijanovićeva i Erat razmijenili su mišljenja o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, saopšteno je iz Kabineta predsjednice Republike Srpske.

Ovom prilikom, predsjednica Republike Srpske ukazala je na potrebu završetka konstituisanja vlasti na svim nivoima u BiH bez uslovljavanja, da bi se, kako je istakla, obezbijedio kredibilitet i funkcionalnost vlasti u realizaciji važnih projekata koji direktno utiču na život građana.

Takođe, Cvijanovićeva je iskazala opredjeljenje institucija Republike Srpske da sarađuju sa ostalim nivoima vlasti u BiH i regionu, ali i na globalnom nivou radi postizanja većeg nivoa bezbjednosti.

Savjet za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće dio je Izvršne kancelarije Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i glavni je forum koji predsjednik SAD-a koristi za razmatranje pitanja nacionalne bezbjednosti, vojnih pitanja i spoljne politike sa višim savjetnicima za nacionalnu bezbjednost i zvaničnicima kabineta.

Od svog osnivanja, funkcija Savjeta za nacionalnu bezbjednost bila je da savetuje i pomaže predsjedniku SAD-a u pogledu nacionalne bezbjednosti i spoljne politike, te da služi za koordinaciju ovih politika među različitim vladinim agencijama.

Predsjednica Republike Srpske prethodno je u Vašingtonu razgovarala i sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmerom o aktuelnim temama u Republici Srpskoj i BiH.

Tokom razgovora, predsjednica Cvijanović je istakla neophodnost što skorijeg formiranja kredibilne i legitimne vlasti na svim nivoima u BiH, a u cilju nastavka započetih projekata od značaja za unapređenje i poboljšanje života građana.

U nastavku dana, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović sastaće se sa državnim sekretarom američke države Merilend DŽonom Vobensmitom, te sa potpredsjednikom Vebster univerziteta Željkom Šusterom, navodi se u saopštenju.