latinica  ћирилица
24/06/2019 |  22:14 | Autor: SRNA

Izložba skulptura od drveta pod nazivom "I drvo ima dušu"

Samouki umjetnik Mladen Stakić organizovao je večeras u prostorijama Doma u Čirkin Polju drugu samostalnu izložbu svojih ručnih radova od drveta pod nazivom "I drvo ima dušu".
Izložba ručnih radova u Prijedoru - Foto: SRNA
Izložba ručnih radova u PrijedoruFoto: SRNA

Iako je po struci bravar, a po vokaciji veliki zaljubljenik u folklor i edukovanja mladih kao koreograf Kulturno-umjetničkog društva "Kozara", Stakić je rekao da nije odolio da još jednom predstavi radove koji nastaju iz njegovog pomalo neobičnog hobija - obrade drveta motornom testerom.

- Pošto sam u odnosu na izložbu od prije dvije godine uradio prilično toga i zbirku dopunio, nisam želio da mijenjam njen naziv, jer za mene drvo stvarno ima dušu - rekao je Stakić na otvaranju izložbe.

On je dodao da mu je drago što ovoga puta izlaže među svojim komšijama, kako bi se i oni uvjerili šta je ljepota drveta.

Među izloženim eksponatima od drveta ističe se skulptura žene u prirodnoj veličini, koju je autor nazvao "Ciganka".

- Radio sam je tri i po mjeseca intenzivno i ja sam zadovoljan, a sada ćemo vidjeti šta će reći publika. Riječ je o lipi, drvo koje se lako obrađuje, mada mi je najljepše raditi sa orahovim drvetom, koji je kvalitetan i svojom bojom daje poseban izgled eksponatima - istakao je Stakić.

On je pojasnio da je u odnosu na svoje početke prije šest godina nabavio kvalitetne motorke i sada ih ima četiri, te da je skoro 90 odsto radova izvedeno motorkom.

Stakićevo predstavljanje publici upotpunila je i etno-zbirka alata predmeta za domaćinstvo iz okoline Prijedora.