latinica  ћирилица
25/06/2019 |  18:21 ⇒ 26/06/2019 | 11:54 | Autor: RTRS

Dodik: OBA pratila medije u BiH, među njima i RTRS

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu saopštio je da raspolaže dokumentom OBA BiH, iz kojeg je vidljivo da je ta agencija stavila pod prismotru više medija iz BiH i regiona, uključujući i RTRS, a sve s ciljem satanizacije političkih protivnika iz Republike Srpske, ali i među Bošnjacima i Hrvatima.

Dodik je rekao i da oni koji blokiraju formiranje Savjeta ministara rizikiju da BiH uopšte i postoji. Isključio je svaku mogućnost izlaska OS BiH na granicu ka Srbiji i Crnoj Gori.

Milorad Dodik istakao je da je jedan od razloga zbog čega se blokira formiranje Savjeta ministara, zadržavanje kontrole nad OBA BiH. Kaže da je ta agencija otrgnuti centar moći pod kontrolom Bakira Izetbegovića jer nema parlamentarnog nadzora.

OBA ima zadatak da pripremi inkriminaciju pojedinih političara i da to isporuči tužilaštvu i naklonjenim medijima, a one koje ne kontrolišu stavila je pod mjere nadzora, tvrdi Dodik.

- Pod brojem protokola 05/1-4-1547/19, to je protokalni broj OBA u kojem je predviđeno i naloženo praćenje medija u BiH: Avaza, RTRS-a, Dnevnog lista, Nacionala, Infomera, Večernjeg lista i Večernjih novosti koji nisu u funkciji medijske satanzacije političkih protivnika i kod Bošnjaka i Hrvata, ali i Republike Srpske u cijelosti - naveo je on.

Osim Predsjedništva u BiH ništa ne funkcioniše , rekao je Dodik i dodao da je spreman da se formira Savjet bez ikakvih uslovljavanja,za razliku od bošnjačke strane koja uporno ispostavlja nastavak NATO integracija kao uslov za formiranje Savjeta ministara. To je nepotrebno jer niko ne može natjerati srpski narod u tu Alijansu , a takva politika vodi raspadu BiH, poručuje Dodik, ističući da je Srpska samo na političkoj i finansijskoj šteti u ovakvoj zemlji.

- Oni rizikuju da BiH uopšte ne funkciniše a ja bih rekao da rizikuju da BiH uopšte postoji. To je njihov izbor, a ne naš. A oni koji tvrde da BiH ne može da se raziđe, ja ću podsjeti na mnoge koji su govorili da se Јugoslavija raspala, a vidjeli ste kako je to završilo - naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da u ponedjeljak ističe odluka o privremenom finansiranju i da se lako može desiti da Savjet ministara ne donese odluku o produžetku što za zaposlene u zajedničkim institucijama, poput njega, znači da neće biti plate. Složio se sa idejom o ukidanju plata poslanicima koji ne dolaze i ne rade svoj posao, ali je zapitao kako utvrditi šta je nerad. 

Kao što neće dozvoliti otvaranje migrantskih centara na svojoj teritoriji, Republika Srpska neće dozvoliti ni izlazak OS BiH na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom niti Fronteksa na granicu sa Hrvatskom. Nema ništa od nekog Dejtona 2 mada bi to lično volio, kaže Dodik, jer je sada Rusija jaka, a Srpska ima dobre veze osim Ruske Federacije i sa Kinom.

Povezane vijesti:

Dodik: Srpska mora biti prihvaćena u punom kapacitetu ili nema BiH

Srpska će formirati žandarmeriju, ali ne i centre za migrante