latinica  ћирилица
28/06/2019 |  13:45 | Autor: klix.ba

Tri državljanina BiH pod istragom zbog terorističkog napada u Parizu

Istraga zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine vodi se protiv tri državljanina BiH.

To je potvrđeno je za Kliks.ba u Ministarstvu insotranih poslova BiH.

Državljanin Bosne i Hercegovine Adis Abaz uhapšen je u akciji njemačke policije zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine. Abaz je uhapšen po potjernici belgijske policije prije osam dana u njemačkom gradu Drezdenu, a kako prenose mediji, on bi uskoro trebao biti izručen Belgiji.

Ovim povodom od Ministarstva inostranih poslova BiH tražene su i zvanične informacije koje se odnose na ovaj slučaj.

Kako su rekli, Ambasada BiH u Berlinu je 28. juna 2019. godine primila službenu informaciju nadležnog Državnog tužilaštva u Drezdenu, da je, na osnovu Evropskog naloga za hapšenje izdatog od Osnovnog istražnog suda u Briselu, Kraljevina Belgija, jedan državljanin BiH uhapšen u SR Njemačkoj dana 20. juna 2019. godine u 01:48 sati.

- U istoj informaciji se navodi da se imenovana osoba nalazi u ekstradicionom pritvoru u pritvorskoj jedinici u gradu Hale u SR Njemačkoj, gdje će boraviti do pravosnažnosti odluke o izručenju nadležnim organima Kraljevine Belgije - rekli su iz Ministarstva insotranih poslova BiH.

Prema navodima Državnog tužilaštva u Drezdenu, predmetni Evropski nalog za hapšenje izdat je zbog postojanja sumnje da je imenovana osoba povezana sa aktivnostima terorističke grupe odgovorne za terorističke napade u Parizu od 13. novembra 2015. godine, koji su se dogodili u koncertnoj dvorani "Bataclan".

- U informaciji Državnog tužilaštva u Drezdenu navedeno je i da se istraga u istom predmetu nastavlja protiv imenovanog i još dva državljanina BiH, čija imena nisu navedena, uz napomenu da, za sada, više informacija neće biti dostupno javnosti, zbog razloga koji se tiču daljeg provođenja istrage - zaključuju iz MIP BiH.