latinica  ћирилица
02/07/2019 |  09:40 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

NSRS o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima

Narodna skupština Republike Srpske, u večernjem dijelu zasjedanja razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima.

20.00 - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je današnje zasjedanje.

Sjednica će biti nastavljena sutra od 10.00 časova poslaničkom raspravom o ovom nacrtu zakona, kao i razmatranjem Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima, Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

19.45 - Razlog donošenja Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima je usklađivanje sa odlukom Ustavnog suda Republike Srpske.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović je rekla da su osnovni razlozi za donošenje izmjena usklađivanje sa odlukom Ustavnog suda Srpske od 24. februara 2016. godine kojom su pojedine odredbe Zakona o stvarnim pravima utvrđene kao neustavne.

Ona je istakla da se nacrtom ovog zakona uređuje i status nepokretnosti koje poslije pravosnažno okončanih upravnih postupaka i dalje egzistiraju kao društvena ili državna svojina u javnim evidencijama o nepokretnostima, i to na način da se upis te svojine pretvara u pravo svojine Srpske.

U tekstu nacrta zakona se propisuje i da, ukoliko regulacionim planom i planom parcelacije nije utvrđena površina zemljišta potrebnog za redovnu upotrebu zgrade, u postupku njegovog utvrđivanja pribavlja se mišljenje opštinskog organa uprave nadležnog za poslove urbanizma.

Nacrtom zakona uređuje se i status nepokretnosti koje poslije pravosnažno okončanih upravnih postupaka i dalje egzistiraju kao društvena ili državna svojina u javnim evidencijama o nepokretnostima, i to tako da se upis te svojina pretvara u pravo svojine Republike Srpske.

Predsjednik Poslaničke grupe Zajedno za BiH Edin Ramić je rekao da je pitanje državne imovine moguće riješiti političkim dogovorom na nivou Parlamentarne skupštine BiH.

19.30 - Ministarka finansija Srpske Zora Vidović rekla je da je Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima propisano da jedno društvo koje upravlja sa više fondova može da vrši transakcije u skladu sa tržišnim uslovima.

Ona je napomenula da poslovanje fondova mora biti usklađeno sa normativima EU. Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je navedeno zakonsko rješenje.

19.15 - NSRS razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Garantnom fondu Srpske s ciljem prilagođavanja poslovnih aktivnosti ovog fonda potrebama i uslovima tržišta i radi jačanja konkurentnosti privrednih društava poboljšanjem pristupa finansijskim sredstvima.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović je rekla da je njime precizirana odredba kojom se propisuje način garantovanja finansijske obaveze nastale u formi emitovane dužničke hartije od vrijednosti.

Ona kaže da je brisano ograničenje za davanje garancija za finansiranje trgovinske djelatnosti, te da je predloženo rješenje da Fond može izdavati garancije za kredite koji se koriste za otplatu ranije odobrenih negarantovanih kredita i finansijskih obaveza preduzetnika kod iste banke, samo ako je promjena uslova prvobitnog ugovora uzrokovana tekućim potrebama preduzetnika.

Ona je navela da je dopunjena odredba kojom je propisano ograničenje iznosa do kojeg Fond može izdati garanciju po osnovu kredita ili druge finansijske obaveze koje je preduzetniku odobrila banka ili druga finansijska organizacija.

Ona je naglasila da će garancije Fonda biti najbitnije za poljoprivredike.

U tekstu ovog nacrta zakona izmijenjena je odredba kojom se propisuje način na koji Fond obračunava i naplaćuje naknadu.

U izradi ovog nacrta zakona korišćena su zakonska rješenja, strateški dokumenti i preporuke sadržane u relevantnim izvorima prava Evropske unije.

Od početka poslovanja 2010. godine do aprila ove godine Fond je izdao ukupno 142 garancije u ukupnom iznosu od 29,28 miliona KM.

19.00 - Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskom potpisu Republike Srpske utvrđuju se pravna i normativna rješenja za uvođenje elektronske preporučene dostave.

Ministar Rajčević istakao je da se uvođenjem elektronske preporučene dostave bolje reguliše oblast elektronske razmjene podataka, a proširuje se i spektar usluga koje sertifikaciona tijela nude svojim korisnicima. On je naveo da su osnovni razlozi za donošenje izmjena i dopuna Zakona o elektronskom potpisu nove organizacije republičkih organa uprave Republike Srpske i terminološke su prirode.

- Donošenjem novog Zakona o republičkoj upravi, Ministarstvo nauke i tehnologije je transformisano u Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, te je bilo neophodno izmjenu naziva Ministarstva evidentirati i u zakonima u kojima se spominje - rekao je Rajčević obrazlažući zakonsko rješenje, koje su poslanici razmotrili.

18.40 - NSRS razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju čije su izmjene, prije svega, terminološke prirode, a cilj je i podrška razvoju inovativnog preduzetništva.

Rajčević je u završnoj riječi o ovom nacrtu zakona rekao da je saglasan da se u narednom periodu poveća budžet za nauku.

- Prema zvaničnim podacima Srpska izdvaja 0,2 odsto BDP-a za nauku. Cilj je da se naredne godine izdvaja 0,5 odsto BDP-a i da se do kraja mandata Vlade dođe do 0,8 odsto - rekao je Rajčević.

On je podsjetio da je cilj i sinergija domaćeg naučnog kadra i poslodavaca koji bi trebalo da valorizuju njihove inovacije.

Poslanik SNSD-a Denis Šulić rekao je da je riječ o dobrom zakonskom rješenju jer je resorno ministarstvo pronašlo način da podrži inovativno preduzetništvo.

- Inovatori sa kojim sam se susretao ukazali su na problem da inovacije ne mogu plasirati na tržište ili doći do poslovnih ljudi kojima ih mogu ponuditi. Dakle, postizanjem te sinergije poboljšao bi se položaj inovatora ali i onih koji ulažu u te inovacije u cilju da privredno budemo konkurentniji - rekao je Šulić.

On je dodao da Srpsku treba otvoriti prema novim tehnologijama, te da je u tom smjeru pozitivan primjer realizacija programa "Startap Srpska".

Poslanik SDS-a Ivanka Marković je sugerisala da treba povećati ulaganja u nauku i inovacije, jer je to investicija za budućnost Srpske.

17.40 - Razlozi za donošenje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju su prije svega terminološke prirode, a cilj je i podrška razvoju inovativnog preduzetništva.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević je podsjetio da se novom organizacijom republičkih organa uprave i donošenjem novog Zakona o republičkoj upravi Ministarstvo nauke i tehnologije transformisalo u Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

On je dodao da je u okviru primjene aktuelnog Zakona uočen problem nedostatka podrške razvoju inovativnog preduzetništva.

- S obzirom na njegov značaj i potencijal, izmjenama Zakona je bilo neophodno utvrditi mjerila za ostvarivanje i finansiranje programa inovativnog preduzetništva i novih tehnologija. Srpska na tom planu boljim pravnim rješenjima daje mogućnost da se stvara snažnija veza između nauke i informacionih tehnologija, te povoljnija klima za mlade ljude i buduće preduzetnike - objasnio je Rajčević.

On je napomenuo da je cilj i sinergija domaćeg naučnog kadra i poslodavaca koji bi trebalo da valorizuju njihove inovacije.

U okviru primjene aktuelnog zakona utvrđeno je da su određeni pojmovi zastarjeli ili su se tumačili na različite načine, što je dovodilo do pravne nesigurnosti, zbog čega su potrebne određene korekcije kako bi se spriječile nedomice prilikom primjene Zakona.

17.32 - NS RS razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, kojim je propisano povećanje stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 18,5 na 19 odsto, a smanjenje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 12 na devet odsto.

Stope doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti i dječiju zaštitu ostale nepromijenjene.

Zakonskim odredbama mijenja se i osnovica doprinosa za korisnike prava na penziju i to na način da ona iznosi 45 odsto od prosječne bruto plate ostvarene u prethodnoj godini, dok tekuće zakonsko rješenje definiše penziju kao osnovicu za doprinos.

17.00 - Nakon redovne pauze nastavljena sjednica Narodne skupštine Srpske.

15.00 - Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima propisano je povećanje stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 18,5 na 19 odsto, dok bi stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje bila smanjena sa 12 na devet odsto.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da se mora voditi računa o socijalnoj i fiskalnoj stabilnosti u Srpskoj.

- Sa ovakvim izmjenama koje su krupne može se doći do poremećaja fiskalne i socijalne stabilnosti. O tome se prije svega mora voditi računa - naveo je Mazalica.

13.10 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjeni Zakona o nasljeđivanju koji se donosi radi usaglašavanja određenih odredbi sa Ustavom Srpske.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović podsjetio je, da je Ustavni sud Republike Srpske donio 27. marta odluku kojom je utvrđeno da član 30 stav dva Zakona o nasljeđivanju u dijelu koji glasi "...njegovi usvojenici i njihovi potomci..." nije u saglasnosti sa Ustavom i da je takvo propisivanje u suprotnosti sa principima vladavine prava iz članova Ustava Srpske.

O ovoj tački dnevnog reda nije bilo poslaničke rasprave.

12.55 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o dopuni Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj kojim je propisano da lica sa invaliditetom budu oslobođena plaćanja naknade za polaganje ovog ispita koja iznosi 800 KM.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović istakao je da je propisana dopuna ovog zakona dio strateškog opredjeljenja čiji je cilj podsticanje veće uključenosti lica sa invaliditetom u društvene i ekonomske aktivnosti zajednice.

12.50 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama kojim se uređuju uslovi i postupak za raspravljanje imovinsko-pravnih odnosa nastalih uzurpacijom zemljišta koje je do 6. aprila 1941. godine bilo državna svojina, odnosno svojina nosilaca javnog prava.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović je u završnoj riječi u Narodnoj skupštini o ovom nacrtu zakona ponovila da će ovim zakonskim odredbama biti omogućeno brže i efikasnije rješavanje imovinsko-pravnih odnosa koji su nastali uzurpacijom zemljišta u svojini nosilaca svojine javnog prava i na dobrovoljačkim kompetencijama.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović je rekao da je bilo prijedloga da ovaj akt bude razmatran u dva dijela ili u formi dva zakona o čemu treba razmisliti. 

11.50 - Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je danas da je republički nacionalni interes da vlasnici uzurpiranog zemljišta budu pojedinci, a ne država.

- To će povećati i ljubav prema Srpskoj. Dakle, uzurpirano zemljište treba prenositi na ljude koji zemlju koriste duže vrijeme i godinama, dobri su domaćini i ratovali su kao borci za Srpsku - ocijenio je Stanić tokom rasprave u Narodnoj skupštini o Nacrtu zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama.

Njegove stranačke kolege ocijenile su da ovaj zakon neće riješiti pitanja i probleme koje tretira, da će njegova primjena izazvati mnogo problema i zloupotreba i da je prije predlaganja ovog akta potrebno riješiti pitanje Zakona o restituciji.

Poslanik SP Risto Marić rekao je da rješavanje problema uzurpiranog zemljišta treba prenijeti u sudsku nadležnost, a ne na organe uprave, da se ne bi dolazilo u koliziju i donosile razičite odluke.

On je konstatovao da uzurpantima ne treba smatrati ljude koji su decenijama plaćali poreze i druge obaveze na zemljište.

Marić, koji je bivši direktor preduzeća Šume Srpske, upozorio je da je evidentirano oko 56.000 hektara šumskog zemljišta pod minama koje se danas, kako tvrdi, koristi za kriminalne radnje.

Potpredsjednik Narodne skupštine Senad Bratić pozdravio je namjere da se riješe problemi oko 100.000 uzurpacija u Srpskoj, ali da sa usvajanjem ovog akta treba sačekati dok se na nivou BiH usvoji Zakon o restituciji i riješe pitanja državne imovine.

11.00 - U postupku osnivanja katastra nepokretnosti identifikovano je 100.000 uzurpacija za 266 katastarskih opština u Republici Srpskoj, što znači da ni lica ni država ne mogu raspolagati tom imovinom jer je sporan imovinski odnos, rekla je danas direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Bosiljka Predragović.

- Uzurpirano je oko 25.000 hektara visokoekonomske šume, pa od toga ni država ni fizička lica nemaju koristi jer s tom imovinom, takođe, ne mogu raspolagati - rekla je Predragovićeva, obrazlažući u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nacrt zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompentencijama.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zakonskim odredbama biće omogućeno brže i efikasnije rješavanje imovinsko-pravnih odnosa koji su nastali uzurpacijom zemljišta u svojini nosilaca javnog prava.

Poslanici će u drugom nastavku pete redovne sjednice razmatrati Nacrt zakona o dopuni Zakona o pravosudnom ispitu u Republici Srpskoj i Nacrt zakona o izmjeni Zakona o nasljeđivanju.

Na dnevnom redu su i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima - prijedlog poslanika Јelene Trivić, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o naučnoistraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju.

Narodna skupština Republike Srpske razmatraće i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskom potpisu Republike Srpske.

Poslanici su u prvom nastavku pete redovne sjednice usvojili 11 zakona i tri nacrta zakona.