X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
07/07/2019 |  13:52 ⇒ 20:08 | Izvor: ATV

Dodik: Niko neće zaplakati jer se Tačiju nešto ne sviđa

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za ATV da je Kosovo pozvano na Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, koji će u naredna dva dana biti održan u BiH, u formatu koji je predviđen za takve sastanke, te da ga ne zanimaju "osjećaji" predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija.

- Njegova uvrijeđenost i njegov osjećaj o tome mene uopšte ne zanima. U formatu kako je to predviđeno za prethodne sastanke tog tipa, Kosovo je bilo predviđeno sa nekom vrstom fusnote. To što se njemu ne sviđa, niko neće zaplakati, a nećemo osjećati neki gubitak što se on neće pojaviti. Bio je pozvan u formatu kakav je predviđen za te skupove, ja se slažem sa njegovim stavom da ne dođe - rekao Dodik.

Podsjećamo, Tači je rekao da neće prisustvovati Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi u BiH, jer je, kako je naveo, poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući zato što Kosovo nije tretirano kao druge države-učesnice.

Učešće Kosova na SEECP riješeno je 2014. godine uz saglasnost svih onih učesnica koje ne priznaju Kosovo: Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH.

Prema tom rješenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u SEECP uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo, uz fus notu.

To isto prihvataju i sve druge učesnice SEECP, i one koje inače priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju.