latinica  ћирилица
07/07/2019 |  20:26 | Autor: RTRS

Druženje penzionera u Hajdučkim Vodama kod Teslića

Јulska penzija za penzionere u Srpskoj veća je za dva odsto. Ovo vanredno povećanje drugo je u ovoj godini, i proizilazi iz rasta budžetskih priliva. Udruženje penzionera Srpske u ovoj godini očekuje da ukupan rast penzija bude oko sedam odsto. Druženje penzionera u Hajdučkim Vodama kod Teslića bila je prilika za sumiranje do sada učinjenih mjera, ali i planiranje budućih.

Među oko 1.200 penzionera na druženju u organizaciji republičkog Udruženja bio je i Vojislav Glavaš. Već sedam godina živi treću životnu dob. Iako je, u poređenju sa drugima, svojom penzijom zadovoljan, kaže, ona nije adekvatna uloženom radu.

- Penzija je relativno dobra. Imam negdje oko 730 KM i kada podmirim obaveze i liječenje, iako je penzija solidna, malo mi šta ostane - kaže Glavaš.

Glavaš ipak priznaje napore Vlade. Da će za više od 264.000 članova ove kategorije biti sve bolje, uvjerava prvi penzioner u Srpskoj.

- Vrlo brzo ćemo izraditi pravilnik, Vlada će vrlo brzo sprovesti jednu mjeru i izdvojiti određena sredstva. Povećanje nije samo dva odsto, to će biti na kraju godine možda i sedam odsto - kaže Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Povećanje od ukupno sedam odsto do kraja godine obećava i Vlada. Ipak, ta očekivanja nisu za sve ohrabrujuća. Penzioner Zoran Cvetković kaže da rast penzija ne prati rast životnog standarda.

- Kako da se mi snađemo u tom segmentu i ko da nas penzionere konačno izdržava? Kako da platimo ljekarske preglede, ljekarske usluge, lijekove? Da se izdržavamo od dva odsto? Kada platim sve dadžbine, ostane mi nula - kaže Cvetković.

Iz Vlade ipak ohrabruju. Kažu, u posljednjih šest godina zahvaljujući kontinuiranim povećanjima penzije su rasle ukupno nešto manje od 25 odsto. Uz to, isplata iz budžeta je za ovu kategoriju kažu, dodatna sigurnost. Ipak, priznaju, tek nešto manje od 10 odsto penzionera sa navršenim punim radnim stažom u prosjeku prima 550 KM. Računajući sve penzionere, sadašnji prosjek je tek 375 KM.

- Namjera Vlade Republike Srpske je čak i da do kraja godine dođemo do 1.000 KM prosječne plate i time i do 400 KM prosječne penzije. Vlada Republike Srpske već planira besplatno banjsko liječenje za penzionere koji imaju najniža primanja - ističe Siniša Karan, generalni sekretar Vlade Republike Srpske.

Mladen Milić, direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, kaže da će do kraja godine biti izdvojeno 350.000 do 400.000 KM za banjsko liječenje penzionera.

Već iduće godine izdvajanja za banjsko liječenje mogla bi da budu i veća, poručuju nadležni. Planiraju uvođenje i penzijskih kartica, koje će biti izdavane automatski pri izdavanju rješenja. Ideja je da one služe kao identifikacioni dokument, umjesto čeka ili izvoda iz banke. Sa Unijom udruženja poslodavaca i resornim ministarstvom pregovaraju da po osnovu te kartice penzioneri dobiju i popuste na određene proizvode i usluge.