latinica  ћирилица
09/07/2019 |  16:22 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Јahorina - veliko gradilište, investicije vrijedne 33 i po miliona maraka

Јahorina je danas bila regionalni centar. Tamo su bili šefovi država i vlada zemalja jugoistočne Evrope i to je dokaz da je Јahorina, evropski turistički centar. I danas su predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i rukovodostvo Olimpijskog centra najavili nova ulaganja u Јahorinu

Samo ove godine više od 33 miliona maraka. Najvažniji projekat je izgradnja gondole. Dodik je rekao i da u ovoj građevinskoj sezoni mora da bude završena izgradnja preostale dionice puta, od Istočnog Novog Sarajeva do Јahorine.

U prvim danima ljetne sezone Јahorina je već veliko gradilište. Iz Olimpijskog centra najavljuju milionske investicije. 

- 33 miliona KM sigurno je najvažniji projekat gondola koju vidite iza nas, radovi oko gondole idu tri nove staze – jedna sa vještačkim osnježavanjem, radimo projekat alpin kostera 2,5 kilometra – najduži u ovom dijelu Evrope. Radimo uređenje jezera na vrhu Јahorine - rekao je direktor Olimpijskog centra Јahorina Dejan Ljevnaić.

Osim gondole, sve projekte Olimijski centar finansira iz vlastitih prihoda.

- Za dvije godine smo uspjeli od jednog gubitaša koji je imao 21 milion KM gubitaka da napravimo firmu koja ove godine ima 10 milona vlastitih sredstava na računu - istakao je predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Јahorina Nedeljko Elek.

Elek je rekao da sadašnja infrastruktura na Јahorini ne može da podnese izgradnju novih 70.000 metara kvadrtanih hotelsko–ugositeljskog prostora. Problem je, kaže Elek nerazumjevanje direktora Preduzeća Putevi Republike Srpske, kada je riječ o izgradnji putne komunikacije ka Јahorini. Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik podsjetio je da je Vlada odobrila sredstva za izgradnju puta, da bi tokom zime bio rasterećen saobraćaj ka Јahorini.

- Preuzete obaveze se moraju ispuniti. Žao mi je što do sada nisu završena četiri kilometra Lukavica – Јahorina. Vlada je odobrila sredstva, kažu mi da su problem procedure, ali i one moraju da se završe. Tražiću od nadležnih da to bude govoto ove sezone. Ne smije da pređe u narednu građevinsku sezonu - naglasio je Dodik.

I dok na Јahorni građevinska sezona ne prestaje, nedavno je počela i ljetnja turistička sezona. Već za prvih 10 dana ovog ljeta, prihodi su veći za 178 odsto nego lani.