X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
09/07/2019 |  19:21 ⇒ 20:44 | Izvor: RTRS

Pomozimo liječenje Željane Ristić iz Broda

Učenici Hemijske škole iz Broda Željani Ristić potrebna je pomoć. Јoš sa tri godine ostala je trajni invalid, nakon povreda vratnog pršljena u saobraćajnoj nezgodi. Tri puta transplantirane su joj matične ćelije, i sada se oporavlja u novosadskoj Klinici za ortopediju.

Vedar duh, njena motivacija i dostignuća u regenerativnoj medicini vratili su osmijeh na lice djevojke, koja je uz pomoć terapeuta za svoj osamnaesti rođendan napravila prve korake.

- Kada uzmemo u obzir da nisam mogla ni stabilno da sjedim, a sada mogu i da stojim, bez tuđe pomoći, napredak se vidi - kaže Ristićeva.

Cilj je da uz pomoć regenerativne medicine i vježbi Željana postane samostalnija. Najvažnije je da će ono što nervne ćelije sada zapamte biti trajno zabilježeno u njenom mozgu.

- Cilj nam je da mozak naučimo da je sada nešto novo i da se ponaša sa jednim novim pravilima tako da kombinacijom ove dvije vrste liječenja mislim da je dalo vrlo dobre rezultate i značajne pomake kod djevojčice - navodi Dušan Marić sa poliklinike "ORTO MD".

Aleksandar Kostić, fizioterapeut naglašava da je Željana pokazala da je uporna jer dođe na kliniku i mimo vježbi, da vježba za sebe, pojavi se svaki dan, ne želi da pravi pauzu dužu od mjesec dana.

Željani su pomagali mnogi humani ljudi širom Srpske, najviše Brođani i nevladina organizacija "ARGS", ali da bi uspješno nastavila liječenje u Novom Sadu, neophodna su i dodatna sredstva.

- 1.560 evra otprilike košta dva mjeseca liječenja. Koliko će ono trajati, ne znam - dodaje Željana.

Najveća želja mlade djevojke jeste da ojača mišiće i nauči da hoda. Zato rehabilitaciju mora nastaviti.

Zbog toga i poziv dobrim ljudima da Željani pomognu, uplatom na njen žiro račun 5520271866789445 - Adiko banka.