latinica  ћирилица
11/07/2019 |  15:46 ⇒ 12/07/2019 | 09:01 | Autor: RTRS

Agencija za bankarstvo: Nisu tačne tvrdnje Transparency International-a

Agencija za bankarstvo Republike Srpske oglasila se povodom presude Vrhovnog suda Republike Srpske, u vezi sa neojbavljivanjem podataka o poslovanju Banke Srpske.
Agencija za bankarstvo Republike Srpske (ilustracija: RTRS) -
Agencija za bankarstvo Republike Srpske (ilustracija: RTRS)

U Agenciji ističu da nisu tačne tvrdnje Transparency International BiH da je Vrhovni sud Republike Srpske naložio Agenciji odmah dostavi podatke javnosti. Tvrde da to u presudi apsolutno nije sadržano, kao niti tvrdnja da je Agencija "nezakonito krila podatke".

Iz Agencije je za RTRS rečeno da Agencija ne želi da komentariše presudu Vrhovnog suda i da će u zakonskom roku preduzeti sve procesne radnje koje su joj na raspolaganju.

Poručuju i da će novim rješenjem, koje će donijeti u skladu sa predmetnom presudom, odlučiti o zahtjevu Transparency International BiH za dostavu traženih informacija. Ističu i da Agencija kontinuirano unapređuje regulatorni okvir za banke, te da je donesena nova Odluka o objavljivanju podataka i informacija banke, kojom su detaljno propisane obaveze koje banke imaju u pogledu objavljivanja podataka i informacija o njihovom poslovanju, a koja je usklađena sa međunarodnim i evropskim standardima iz oblasti transparentnosti poslovanja banaka.

Donošenjem novih propisa povećan je obim informacija i podataka koje su banke dužne javno da objavljuju u odnosu na raniji period kada su banke takođe imale obavezu javnog objavljivanja izvještaja o reviziji godišnjih finansijskih izvještaja, polugodišnjih finansijskih izvještaja, informacija o vlasničkoj strukturi, organizacionoj strukturi, organima upravljanja i drugo, navode u Agenciji za bankarstvo Srpske.