latinica  ћирилица
12/07/2019 |  22:17 | Autor: SRNA

Zlatna matrjoška otišla u Moskvu i Istočno Sarajevo

Zlatna matrjoška na Festivalu ruske klasične muzike "Kustendorf klasik" u konkurenciji od 13 do 17 godina pripala je Valeriju Makarovu iz Moskve, a u kategoriji od 18 do 25 godina Mihajlu Živojinoviću iz Istočnog Sarajeva.
Dodijeljene nagrade na festivalu "Kustendorf klasik" - Foto: SRNA
Dodijeljene nagrade na festivalu "Kustendorf klasik"Foto: SRNA

Srebrna matrjoška u mlađoj kategoriji otišla je u ruke Aleksandru Tjanu iz Sankt Peterburga, a u starijoj kategoriji Anastasiji Mihnovec iz Minska.

Bronzana matrjoška u mlađoj kategoriji pripala je Miroslavu Bataljonoku iz Minska, a u starijoj grupi Ani Savkinoj iz Moskve.

Najbolje je izabrao žiri u čijem su sastavu bili direktor Državne muzičke akademije iz Bjelorusije Јekaterina Dulova, kompozitor Anja Đorđević i pijanista Aleksandar Madžar.

Osnivač festivala Emir Kusturica rekao je da je više nego srećan što iz godine u godinu dolaze pravi rezultati i zato što se razmjenjuju iskustva onih koji su dotakli nebo i uspjeli svoju umjetnost da unaprijede u mjeri u kojoj je to neophodno da bi postigli komunikaciju u cijelom svijetu.

- Nadam se da će sljedeći festival biti samo nastavak ove priče i da ćemo boljom organizacijom i većim brojem učesnika nastaviti započetu tradiciju - naglasio je Kusturica.

On je istakao da svaki put kada se festival završava dođe na ideju koja je sadržana u alanfordovskoj rečenici: "Danas sam odlučio da živim svoj život do kraja".

- Da ne bih zatvarao festival, dozvolite mi da već sada otvorim sljedeći festival "Kustendorf klasik" - rekao je Kusturica.

Sedmi festival klasične muzike "Kustendorf klasik" okupio je mlade umjetnike iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Bjelorusije, Njemačke i Kine.

U okviru festivala, održane su i master radionice za mlade talente.

Nakon ceremonije uručenja nagrada održan je koncert violončeliste Nareka Haknazarjana, narodnog umetnika iz Јermenije, violiniste Hačatura Almazjana i baritona Efima Zavaljnog, kao i Kragujevčkog pevačkog društva u pratnji Јužnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana.

Glavni pokrovitelj festivala je kompanija "Gaspromnjeft".