latinica  ћирилица
16/07/2019 |  13:39 | Autor: SRNA

Mirsad Zaimović novi predsjedavajući - bez zamjenika iz reda Srba

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH na današnjoj vanrednoj sjednici smijenio je predsjedavajućeg Elvira Karajbića /SDP/ i za novog predsjedavajućeg izabrao Mirsada Zaimovića /SDA/, dok zamjenik predsjedavajućeg iz reda Srba nije izabran.
Parlament FBiH - Foto: RTRS
Parlament FBiHFoto: RTRS

Poslanik SDA Mirsad Zaimović u narednom periodu obavljaće dužnost predsjedavajućeg Predstavničkog doma, dok će Mladen Bošković iz HDZ-a BiH obavljati dužnost zamjenika predsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda, odlučili su federalni parlamentarci.

Nova većina je, na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, odlučila da na današnjoj sjednici ne imenuje zamjenika predsjedavajućeg iz reda Srba, prenose federalni mediji.

Sve dok ne bude imenovan i treći član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ne može se smatrati da je kompletirano rukovodstvo federalnog organa zakonodavne vlasti.

SDP BiH odbio je da bude dio vladajuće koalicije u FBiH tako da je i Karajbićeva smjena očekivan potez, posebno ukoliko se uzmu u obzir ranije najave SDA o izboru novog rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Vladajuću većinu u federalnom Parlamentu u narednom periodu činiće SDA i HDZ BiH, kao i manje stranke okupljene oko političkih subjekata na čijem čelu se nalaze Bakir Izetbegović i Dragan Čović /SBB, DF i grupa samostalnih poslanika/.