latinica  ћирилица
16/07/2019 |  14:12 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Sud BiH donio oslobađajuću presudu za Ahmeta Sejdića

Sud BiH oslobodio je nekadašnjeg komandanta Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH Ahmeta Sejdića krivice za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Rudom i Goraždu.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: Screenshot
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: Screenshot

Sejdić je nepravosnažnom presudom oslobođen krivice po 11 tačaka za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine, prenosi Birn.

- Izvedeni dokazi nisu imali dovoljnu snagu da idu na štetu optuženog, odnosno da optuženi bude proglašen krivim - rekla je predsjedavajući sudija Mira Smajlović.

Suđenje Sejdiću počelo je u maju 2016. godine.

Nakon tri godine suđenja, u završnim riječima iznesenim u junu ove godine, Tužilaštvo BiH tražilo je osuđujuću, a odbrana oslobađajuću presudu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Prema optužnici, Sejdić je u svojstvu komandanta Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH naredio, podstrekavao, pomagao, učinio, dozvolio, omogućio, saglasio se ili na drugi način učestvovao u pripremanju, pomaganju, protivzakonitom zatvaranju i preseljenju stanovništva.

Sejdić je učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima, te iako je znao ili mogao znati nije spriječio ili kaznio njemu podređena lica u namjernom nanošenju snažnog fizičkog i duševnog bola, te pljačkanju imovine stanovništva.

Izvor: RTRS/SRNA