X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
16/07/2019 |  15:03 ⇒ 24/07/2019 | 11:57 | Izvor: RTRS

Šarović: Odobrena sredstva za saniranje zagađenja piralenom u Incelu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović dao je danas saglasnost za preusmjeravanje sredstava potrebnih za hitno saniranje zagađenja hemikalijom piralen u Poslovnoj zoni Incel u Banjaluci.

Riječ je o sredstvima iz projekta "Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom", koji realizuje UNDP BiH, a finansira Vlada Švedske posredstvom Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, a koji se sastoji iz više komponenti, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa,

Šarović, kao politička kontakt tačka za saradnju sa Globalnim ekološkim fondom, dao je saglasnost da sredstva iz projekta u iznosu od 600.000 dolara budu preusmjerena za hitno saniranje hemikalije piralen u Incelu i prevenciju štetnih posljedica njegovog uticaja, kao i na sličan projekat koji bude dostavljen kao prioritetan od federalnog Ministarstva ekologije i turizma.

Davanju ove saglasnosti prethodile su konsultacije Šarovića sa predstavnicima UNDP-a i SIDA, kao i nadležnim entitetskim institucijama.

U krugu nekadašnje fabrike Incel nedavno je otkrivena velika količina hemikalije piralen koja toksično utiče na zdravlje svih živih organizama.

Kada je riječ o saniranju ovog problema, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković je naveo da će Vlada preuzeti sve obaveze i mjere da se obavi asanacija zagađenog terena.

RTRS/SRNA