latinica  ћирилица
16/07/2019 |  17:18 ⇒ 17:23 | Autor: SRNA

Dodik: Savjet ministara nije odgovorio izazovima migrantske krize

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Predsjedništvo danas zaključilo da BiH neće biti baza za smještaj migranata i ocijenilo da je ponašanjem Savjeta ministara u tehničkom mandatu usložnjena situacija u vezi sa ovim problemom.

- Predsjedništvo BiH konstatuje da Savjet ministara /u tehničkom mandatu/ ni na ponovljeni zahtjev Predsjedništva nije dostavio sveobuhvatan i detaljan plan konkretnih mjera i aktivnosti koje je potrebno preduzeti radi rješavanja migrantske krize u BiH - rekao je Dodik u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH smatra da je, usljed ovakvih postupaka Savjeta ministara u tehničkom mandatu, usložnjena situacija u BiH u vezi sa migrantima.

Dodik je najavio da će Predsjedništvo BiH pokrenuti razgovore sa nadležnim organima Srbije i Crne Gore s ciljem rješavanja pitanja ilegalnih migracija.

- Predsjedništvo BiH poziva nadležne nivoe vlasti da se aktivno uključe i pomognu u rješavanju pitanja migranata u Unsko-sanskom kantonu - prenio je Dodik novinarima zaključke Predsjedništva BiH o migrantskoj krizi.