latinica  ћирилица
16/07/2019 |  17:36 | Autor: SRNA

Timotija: Poražavajuća odluka Suda BiH o oslobađanju krivice Sejdića

Predsjednik Republičkog odbora djece/potomaka poginulih boraca Goran Timotija ocijenio je poražavajućom današnju odluku Suda BiH kojom je nekadašnjeg komandanta Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH Ahmeta Sejdića oslobodio krivice za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Rudom i Goraždu.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Timotija kaže da su posljednjem ratu u BiH nad pripadnicima srpskog naroda počinjeni zločini, ali da se vidi šta pravosuđe i Sud BiH rade Srbima.

- Oslobađa krivce, a samim tim preživjele civilne žrtve rata nipodaštava. Kao što se inače radi, sve se svodi na to da se kreira priča da su Srbi bili zločinci, odnosno agresori. A kako će Srbi biti agresori kada su samo branili svoja ognjišta, kad znamo da je znatan broj civila poginuo u proteklom ratu, kao i djece - rekao je Srni Timotija, koji je i predsjednik Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila opštine Trnovo.

Sud BiH oslobodio je nekadašnjeg komandanta Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH Ahmeta Sejdića krivice za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Rudom i Goraždu.

Sejdić je nepravosnažnom presudom oslobođen krivice po 11 tačaka za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.