latinica  ћирилица
16/07/2019 |  18:20 ⇒ 18:50 | Autor: SRNA

Izglasan zvaničan stav BiH o izgradnji Pelješkog mosta

Predsjedništvo BiH usvojilo je na današnjoj sjednici sa dva glasa "za" i jednim protiv zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da su za zaključak glasali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik DŽaferović, a da je protiv glasao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je najavio pokretanje pitanja vitalnog entitetskog interesa u skladu sa rokovima propisanim Ustavom i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo BiH usvojilo je zaključak o rješavanju pitanja migrantske krize u BiH i konstatovalo da BiH neće biti baza za smještaj migranata.

Konstatovano je i da Savjet ministara u tehničkom mandatu, ni na ponovljeni zahtjev Predsjedništva BiH, nije dostavio sveobuhvatan i detaljan plan konkretnih mjera i aktivnosti koje je potrebno preduzeti radi rješavanja problema migrantske krize.

Predsjedništvo BiH konstatuje da je ovakvim postupcima došlo do usložnjavanja situacije sa migrantima.

U saopštenju se navodi da će Predsjedništvo pokrenuti razgovore sa nadležnim organima Srbije i Crne Gore s ciljem rješavanja pitanja ilegalnih migracija.

Predsjedništvo BiH poziva nadležne nivoe vlasti da se aktivno uključe i pomognu u rješavanju pitanja migranata u Unsko-sanskom kantonu.