latinica  ћирилица
16/07/2019 |  19:17 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Sramna odluka Suda BiH o oslobađanju Sejdića

Sud BiH, nepravosnažnom presudom, oslobodio je Ahmeta Sejdića, ratnog komandtana Višegradske brigade tzv. Armije BiH, optužbi za ratni zločin nad Srbima, na području Goražda i Rudog 1992. i 1993. godine.

Ratni drugovi zarobljenih srpskih vojnika, koje je Sejdić tjerao da ručno razminiraju tunel, ogorčeni su sramnom odlukom Suda.

Najmanje stotinu Sejdićevih saboraca i istomišljenika burno je pozdravilo oslobađajuću presudu, kako kažu "heroja Goražda". Porodica ubijenih i preživjelih Srba iz sela Bučja u kojem je od jula 1992.godine nema života "zahvaljujući" Sejdićevoj vojsci, nije bilo u sudnici. Njihova svjedočanja o golgoti na Trebeškom brdu i kasnijem tamnovanju u Goraždu, za sudsko vijeće nisu bila dovoljna.

- Došli su da nas vode na razmjenu u Čajniče. I došli smo na Trebeško brdu, tu je bila Sejdićeva vojska. Na Trebeškom brdu su tukli muškarce, maltretirali, a mene su rovili, odnijeli zlato, htjeli su da me kolju ali nisu - govorila je ranije Ljubica Begović, izbjeglica iz sela Bučje-Goražde.

Ipak prema tumačenju sudskog vijeća, Ahmet Sejdić nije bio nadležan za stanovništvo iz sela Bučje. Odgovornost su prebacili na drugog komandata Amira Reku. I za prisilno deminiranje tunela Strmica kod Rudog, kada su teško povređeni zarobljeni srpski vojnici, sudije su utvrdile da je nadležan bio Zaim Imamović a ne Sejdić.

- Zbilja se zgrožavam i pada mi teško jer čuti informaciju da je Sejdić oslobođen svih optužnica za zločine nad civilima u Bučju i nad zarobljenim pripadnicama Ruđanske brigade nemam komentara, osim da kažem žalosno je od strane Suda BiH - naveo je Momir Radović predsjednik Boračke organizacije Rudo.

Vitomir Mastilo predsjednik Boračke organizacije Novo Goražde dodao je da nijedan od komandanata nije odgovarao za zločine nad Srbima.

- Tako i ovaj komandant. To je žalosno od Suda i od vlasti da ne odgovara za počinjena djela. Izgleda jedino se sudi Srbima - smatra mastilo.

U Goraždu je ubijeno je 145 civila srpske nacionalnosti, još se traga za posmrtnim ostacima 67 Srba. Među ubijenim su i troje Čarapića iz sela Bučje koji su umrli od posljedica batinanja u zatvoru. Pred Sudom BiH vode se još dva postupka za zločine nad Srbima ali nakon oslobađajuće presude Sejdiću, Srbi iz Podrinja ne vjeruju da i za njihove žrtve ima pravde.