latinica  ћирилица
16/07/2019 |  19:24 ⇒ 19:56 | Autor: SRNA

Potpisani međupolicijski sporazumi o saradnji u nadzoru granice

U Sarajevu je danas potpisano pet međupolicijskih sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice s ciljem efikasnijeg sprečavanja ilegalnih migracija, saopšteno je iz Granične policije.

Potpisivanje sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice je uslijedilo nakon duže inicijative s ciljem efikasnijeg odgovora na problem ilegalnih migracija u BiH uz gotovo iscrpljene materijalno-tehničke i ljudske kapacitete Granične policije koja od 2017. godine maksimalnim angažovanjem sprovodi pojačane mjere na granici BiH.

Sporazume je potpisao direktor Granične policije BiH Zoran Galić sa zamjenikom šefa Policije Brčko distrikta BiH Seadom Јašarevićem, ministrima unutrašnjih poslova Livanjskog kantona Darinkom Mihaljevićem, Zapadno-hercegovačkog kantona Zdravkom Borasom i Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađanom Bevandom, te policijskim komesarom Posavskog kantona Marijanom Mikićem.

Sporazumima je konkretizovana podrška ministarstava unutrašnjih poslova i Policije Brčko distrikta u angažovanju policijskih službenika koji će obavljati poslove nadzora granice u koordinaciji s pripadnicima Granične policije BiH, na osnovu operativnih procjena i planova policijske agencije na nivou BiH radi sprečavanja ilegalnih prelazaka granice na ugroženim područjima.

Sporazum sa MUP-om Unsko-sanskog kantona biće potpisan naknadno zbog službenog odsustva rukovodilaca Ministarstva.

U Sarajevu je održan i radni sastanak na temu modaliteta efikasnijeg odgovora na problem ilegalnih migracija kojem je, osim predstavnika pet policijskih tijela, prisustvovao i direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.

U saopštenju iz Granične policije navodi se da su Ćulum i Galić prošle godine potpisali Sporazum o pružanju pomoći i operativnoj saradnji otkad su, u skladu sa mogućnostima MUP-a Republike Srpske, službenici uključeni u nadzor graničnog pojasa na istočnom i sjeveroistočnom dijelu BiH.

Svi potpisani sporazumi predviđaju formiranje i angažman zajedničkih patrola na područjima u nadležnosti navedenih policijskih tijela, kojim će rukovoditi policijski službenici jedinica Granične policije BiH na lokalnom nivou.

U saopštenju se podsjeća da u 2018. i 2019. godini Graničnoj policiji podršku angažmanom policijskih službenika na granici pružaju i Agencija za istrage i zaštitu i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, te da je zbog nedostatka 400 policijskih službenika Granične policije BiH neophodan angažman većeg broja policijskih tijela.

Uz podršku u angažmanu policijskih službenika, za nadzor granice neophodna je brojnija i sofisticiranija specijalistička oprema, a posebno s povećanjem broja policajaca.