latinica  ћирилица
16/07/2019 |  19:24 ⇒ 17/07/2019 | 08:45 | Autor: RTRS

Hoće li Savjet ministara u tehničkom mandatu birati i novog direktora SIPA?

I dok ni najveći optimisti ne mogu predvidjeti kada će biti formirana vlast na bh. nivou, Nezavisni odbor donio je odluku o raspisivanju Konkursa za izbor novog direktora SIPA, kojeg, prema procedurama, imenuje Savjet ministara, na prijedlog ministra bezbjednosti. Da li će novog direktora, jedne od najvažnijih policijskih agencija u BiH, birati oni koji su u tehničkom mandatu i nemaju podršku bh. parlamenta?

Hoće li Dragan Mektić birati i novog direktora SIPA? Aktuelnom Perici Staniću mandat ističe početkom novembra, a Nezavisni odbor juče je donio odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor njegovog nasljednika.

Nakon objave u tri dnevna lista i Službenom glasniku počinje rok od 15 dana za prijavu kandidata.

U Odboru ističu da je njihov zadatak da sprovedu proceduru i listu najuspješnijih dostave ministru bezbjednosti.

- Listu najviše do pet uspješnih kandidata dostaviće ministru bezbjednosti koji dalje sa liste uspješnih kandidata predlaže jednog od pet kandidata prema Savjetu ministara, a šta će dalje uslijediti zaista nije na nama, niti na meni da presuđujem - rekao je Enes Obralija, zamjenik predsjednice Nezavisnog odbora.

Da je krajnje neprimjereno da se sada raspisuje konkurs, imajući u vidu političku situaciju, smatra delegat u bh. Domu naroda Sredoje Nović. Ističe da se moglo sačekati, jer i ako se u datom roku ne izabere novi direktor, do njegovog dolaska aktuelni bi mogao obavljati dužnost.

- Već sada, koliko imam informaciju, obavljeni su razgovori sa nekim od budućih kandidata koji bi trebalo da se prijave na taj konkurs i na članove Nezavisnog odbora će se vršiti pritisak da se po hitnom postupku izvrši izbor novog direktora - naglašava Nović.

Sada je jasno zašto se ne realizuje priča o Savjetu ministara, ističe predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik – upravo da bi se u Obavještajnu i neke druge službe imenovali ljudi za vrijeme ovog saziva Savjeta ministara.

- Sada vidimo da se raspisuju konkursi i pokušavaju se zadržati isti ljudi. Mislim da je ključno pitanje onog momenta kada se zadrži direktor Obavještajne agencije da će onda oni smatrati da je to pitanje riješeno i da se može birati Savjet ministara - navodi Dodik.

I zaista, kao i Staniću, za kojeg se već spekuliše da je zainteresovan za još jedan mandat, i aktuelnom direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije mandat ističe u novembru, a izbor njegovog nasljednika u najvećoj mjeri u rukama je predsjedavajućeg Savjeta ministara i njegovih zamjenika.