latinica  ћирилица
16/07/2019 |  19:44 ⇒ 19:55 | Autor: SRNA

Kriza u Elektroprenosu BiH zbog neimenovanja direktora

Imenovanje direktora postao je očito problem u poslovanju Elektroprenosa BiH. Dok se na računu ovog preduzeća, za investicije čuva 200 miliona KM, u Republici Srpskoj otkazuju dotrajali energetski objekti. Predstavnici Srpske upozoravaju da je krajnje vrijeme da ovo preduzeće ispuni obaveze i počne da investira u mrežu prenosa električne energije.

Da smo nadomak katastrofe u kojoj bi neka područja mogla ostati bez električne energije, upozorava predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Kao primjer navodi nedavni kvar transformatora od 400 kilovolti u Višegradu.

Političkom blokadom investicija Elektroprenosa BiH, stanovnici Višegrada su dospjeli u situaciju da strijepe duže od mjesec.

U Elektroprenosu BiH, koji na računu čuva 200 miliona KM od kojih 81 pripada Republici Srpskoj, podsjećaju da su cjelokupan plan investicija davno blokirali bošnjački članovi Upravnog odbora. Dobra vijest je da će blokadu privremeno prekinuti radi nabavke novog transformatora za Višegrad.

- Uprava Elektroprenosa je donijela odluku o pokretanju nabavke transformatora. Ta odluka će sutra biti upućena na Skupštinu akcionara na odobravanje - kaže Јovana Mirković, samostalni referent za odnose s javnošću i informisanje Elektroprenosa BiH.

Nove investicije u mrežu i nova zapošljavanja u preduzeću kojem nedostaje radnika i dalje zavise od dogovora SDA i HDZ-a o novom direktoru. I jedni i drugi na čelnoj poziciji Elektroprenosa žele svog čovjeka.

- Politički nesporazumi Hrvata i Bošnjaka nanose ogromne štete ne samo Federaciji BiH, nego i Republici Srpskoj. Nažalost, vješto se dosad uvijek pokušavala odgovornost prebaciti na Republiku Srpsku, optužbama da je desktruktivni faktor i da mi blokiramo - ističe Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Iz Kabineta premijera Federacije BiH Fadila Novalića, od čije odluke u velikoj mjeri zavisi ishod krize u Elektroprenosu BiH, poručili su da novi direktor neće biti izabran dok je Vlada u tehničkom mandatu.