latinica  ћирилица
17/07/2019 |  13:24 ⇒ 13:31 | Autor: SRNA

Banjaluka: Raspisan međunarodni konkurs za centralnu gradsku zonu

Grad Banjaluka raspisao je danas međunarodni konkurs za projekat budućeg izgleda centralne gradske zone, čijom bi realizacijom gradsko jezgro trebalo da dobije potpuno novi izgled, saopšteno je iz Gradske uprave.
Banjaluka: Centar grada (foto:banjaluka.rs.ba) -
Banjaluka: Centar grada (foto:banjaluka.rs.ba)

Konkurs je otvoren do 31. oktobra, a pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica koja ispunjavaju definisane uslove, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze.

Iz Gradske uprave navode da će najbolji rad biti nagrađen sa 24.000 evra, te da će radove ocjenjivati konkursna komisija u kojoj se, uz domaće stručnjake, nalazi i ugledni italijanski arhitekta Renato Rizi.

Predmet konkursa, na kome će se takmičiti arhitekte iz cijelog svijeta, predstavlja potez od Ulice Nikole Tesle do Ulice Vase Pelagića, odnosno od stare autobuske stanice do sjedišta preduzeća "Putevi Republike Srpske".

Iz Odjeljenja za prostorno uređenje ističu da je riječ o veoma kompleksnom zadatku koji predviđa svojevrsnu transformaciju ovog dijela grada, zbog čega je i odlučeno da konkurs ima međunarodni karakter.

Prema uslovima konkursa, koji će biti objavljen u specijalizovanim arhitektonskim časopisima i veb-sajtovima, a predloženo rješenje treba da stvori ugodnu i estetski prihvatljivu urbanu atmosferu kao preduslov za identifikaciju i integraciju stanovnika sa svojim gradom.