latinica  ћирилица
21/07/2019 |  15:07 | Autor: B92

Holivud nominovao Beograd za najbolju lokaciju za snimanje filmova

Holivudska asocijacija, koja snima širom svijeta, nominovala je Beograd za jednu od najboljih lokacija za snimanje reklama, pišu Večernje novosti i dodaju da je dodjela nagrada 21. septembra u Los Anđelesu.
Beogradska tvrđava (foto: Pavle Kaplanec) -
Beogradska tvrđava (foto: Pavle Kaplanec)

Kampanja Snimajte u Srbiji počela je prije 10 godina, a strani filmski radnici ubrzo su uočili potencijale, pa su poznata imena iz svijeta filma počela da snimaju u Srbiji. Novosti ističu da je samo u posljednje dvije godine snimljeno osam filmova, šest televizijskih serija, 18 reklama i pet projekata koji su obuhvatili samo vizuelne efekte.

DŽoni Dep je snimao film "Minamata", u kojem je Beograd zamijenio Tokio i Njujork iz šezdesetih godina, Lik Beson i njegova produkcijska kuća EvropaKorp vraćaju se često u Srbiju, a Beograd je bio i jedna od lokacija, uz Rusiju, Veliku Britaniju i Italiju, za snimanje Bi-Bi-Sijeve serije "Mek Mafija".

Čuveni Brazilac i bivši as PSŽ, Barselone i Milana Ronaldinjo snimio je reklamu za jednu kompaniju, ali i iskoristio priliku da se upozna sa Beogradom i Srbijom.

U Beogradu su snimali i Pirs Brosnan i Kevin Kostner, a sada Srbija postaje sve atraktivnija zemljama Azije, budući da su snimljeni jedan kineski film, a snimala je i produkcija iz Јužne Koreje.

Ono što strane produkcije privlači Srbiji jeste širok varijetet lokacija koje mogu biti dostupne u vrlo kratkom periodu i na maloj površini, zatim činjenica da domaći profesionalci govore engleski, da su veoma prilagodljivi različitim stilovima rada i brzo se usklađuju sa kreativnim zahtjevima produkcije.

Osim Beograda, kao dobre lokacije za snimanje filmova, serija i reklama izdvajaju se Smederevska tvrđava, Petrovaradin, ali i Stara planina, Zlatibor, Tara, a za omiljenu lokaciju snimatelja izdvaja se ugao ulica Cara Lazara i Gračaničke ulice u Beogradu, gdje se sa ljepšim vremenom jedva mimoilazi trotoarom od opreme i reflektora.