latinica  ћирилица
23/07/2019 |  20:34 | Autor: SRNA

Majkić: Šaroviću važno da sebi obezbijedi još jedan mandat

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da ne iznenađuje izjava lidera SDS-a Mirka Šarovića da se priprema da preuzme mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara, jer je poznato da je Šaroviću važno da sebi obezbijedi još jedan mandat u toj instituciji i da on neće prezati od bilo čega da tu stvar dovede do kraja.
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija) -
Dušanka Majkić (Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

- Može se zamisliti kako samo zvuči to da njegova stranka, koja je izgubila izbore, želi da zadrži pozicije na koje treba da ih instaliraju oni koji su ih i prošli put, takođe nakon izgubljenih izbora, doveli na vlast - izjavila je Majkićeva Srni, komentarišući današnju Šarovićevu izjavu da je spreman da bude predsjedavajući Savjeta ministara.

Prema njenim riječima, Šaroviću je potpuno nevažno šta će biti sa Republikom Srpskom i čak njegovom partijom jer je pokazao do sada da sve odluke koje se donose unutar najviših institucija Republike Srpske njega ni na koji način ne obavezuju.

- Znamo o kakvom čovjeku je riječ i treba biti dobro oprezan kada je riječ o njegovim namjerama. Izuzev Milorada Dodika i SNSD-a niko mu ne stoji na putu - konstatovala je Majkićeva.

Komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zoran Tegeltija treba da dostavi neku vrstu sižea koji ukazuje da će se poštovati ustav i zakoni, Majkićeva je ocijenila da logično postavlja pitanje otkud pravo onome koji je propustio sve rokove utvrđene Zakonom o Savjetu ministara da se poziva na ustav i zakon.

- Bez obzira što je proteklo već devet mjeseci od izbora lider SDA ne prestaje sa pravljenjem karikature od političke scene u BiH. Nejasno je kako onaj koji je ključni krivac za neformiranje vlasti u BiH i dalje podnosi nove zahtjeve i u cijelosti banalizuje proces imenovanja predsjedavajućeg za Savjet ministara - dodala je Majkićeva.

Ona je istakla da je potpuno sigurna da se Izetbegović više bavi time kako da zadrži svoje dosadašnje partnere iz SDS-a i PDP-a, za koje je rekla da su mu iskazivali maksimalnu odanost i nemjerljivu poslušnost, nego što se bavi formiranjem Savjeta ministara, što je od ključne važnosti za sve građane BiH.

- Sigurna sam da posljedice takve pogrešne politike Izetbegovića neće osjetiti on sam, ali da će ga mnogi građani po tome pamtiti - konstatovala je Majkićeva.